De tentoonstelling is opgezet door vrijwilligers van de werkgroep Foto-en Film Documentatie van de stichting Oud Ridderkerk. Een aantal leden van deze groep zijn ex-politiemannen, die graag een terugblik aan de vroegere Gemeentepolitie wilden presenteren.
In de expositie zijn veel voorwerpen uit die tijd te zien, zoals uniformen, oude telefoons, sirenes en oude documenten. Er hangen ook veel foto´s van toenmalige politieagenten. Het Ridderkerkse politiekorps bestond van 1947 tot 1994. Een bezoekje brengen kan tot en met 1 maart. De toegang is gratis.
Eerste bezoekers
De officiële opening van de tentoonstelling was op 11 januari. Het museum had hiervoor (ex) politie-mannen en-vrouwen uitgenodigd om als eersten te komen kijken bij de expositie. Burgemeester Marco Oosterwijk opende de expositie toen met een korte toespraak, waarna hij het (politie) lint doorknipte van de expositiezaal. De burgemeester bedankte de oud-politieagenten van het Gemeentekorps: “Ik realiseer me als burgemeester nu, ver na 1994, dat we in Ridderkerk nog veel hebben dat met uw inzet te maken heeft.
Vroeger was het anders
De politie van Ridderkerk ziet er tegenwoordig erg anders uit dan de vroegere Gemeentepolitie. In de eerste tien jaar na de oprichting van het korps in 1947 werkten er maar 20 politiemannen, ondersteund door vrijwilligers. In 1994 werd de gemeentepolitie zoals Ridderkerk haar kende opgeheven. De politieagenten werkten vanaf toen voor Regiokorps Rotterdam-Rijnmond.
Gert-Jan Kaptein, museum-vrijwilliger en ex-politieagent benoemde tijdens de opening hoe jammer veel politieagenten het destijds vonden dat het korps werd opgeheven. “De sfeer in de Gemeentepolitie was erg goed, en de politie woonde ook echt zelf in de wijken waar zij werkten¨, aldus Kaptein. Gerda Schalkert, ex-politieagente, benadrukte dit ook aan RTV Ridderkerk.¨Toen was het ook heel anders, iedereen woonde hier en je had je contacten. We waren allemaal erg verbonden met de gemeente. De mensen kwamen ook eerder naar je toe, je was bij ze bekend¨. Schalkert was één van de eerste vrouwen die bij het korps werkte.
Plietsie, blieft u?
In het museum is ook het boek ¨Plietsie, blieft u?¨ te koop. Dit boek, geschreven door oud-politieman en oud-wethouder Albert van Andel, is gevuld met de geschiedenis van het korps, aangevuld met anekdotes van de auteur, die dertig jaar bij de gemeentepolitie werkte. De titel was voor het publiek van de openingsceremonie erg herkenbaar. ¨Ik herinner me nog erg goed dat onze oudere collega´s vroeger nooit hun eigen naam zeiden, maar de telefoon op z'n oud-Ridderkerks opnamen met "Plietsie, blieft u?”, ex-politieagent Kaptein.
De expositie is de 345-ste tentoonstelling die de oudheidkamer Ridderkerk presenteert. Dit jaar viert stichting Oud Ridderkerk 60 jaar bestaan. Het museumbestuur verwacht veel bezoek voor de tentoonstelling.
Mediapartner RTV Ridderkerk was bij de opening van de expositie aanwezig. Bekijk hun opname van dit evenement hier: