Dordrecht, Netherlands

Gemeente Sliedrecht wil ruim twee miljoen euro vrijmaken voor Noord-Zuidverbinding

Om te kunnen garanderen dat de bouw van het grootste infrastructuurproject van Sliedrecht in 2027 van start kan wil het college 2.2 miljoen euro reserveren. Dat bedrag moet komen uit een toezegging van 21 miljoen euro van het Rijk.
Redactie Streek 56 | 30 augustus 2024 13:30 | Aangepast op 30 augustus 2024 11:50
De totale kosten van de verbinding worden door de gemeente op zo’n 33 miljoen euro geschat, daarvan betaalt het Rijk ongeveer 21 miljoen. Die subsidie ontvangt Sliedrecht vooral vanwege de behoefte aan woningbouw en de goede ontsluiting van een nieuwe wijk. Van die 21 miljoen is ongeveer de helft al ontvangen door de gemeente Sliedrecht. Het college wil daarvan nu 2.2 miljoen euro gaan uitgeven aan het verder uitwerken van het ontwerp, maar daarvoor moet de raad nog wel haar fiat geven.

Verenigingen
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de vernieuwing van het complex van korfbalvereniging Merwede/Multiplaat. Leden kunnen uitkijken naar moderne velden en een heel nieuw clubgebouw. Voor Trimclub ABC moet een nieuw energieneutraal gebouw in het aan te leggen park verrijzen en ook kinderfeest KNOTS blijft behouden en kan plaatsvinden in datzelfde park.
Impressie van de Noord-Zuidverbinding © Sliedrecht Bouwt
Voor de schaatsbaan wordt een nieuwe locatie gezocht langs de Betuwelijn en voor de moestuinen wordt een nieuwe plek aan de linker of rechterkant van de verbindingsroute gezocht. Voor Sporthal de Lokhorst wordt al aan de vervanger gewerkt, sporthal de Valk verhuist naar de noordzijde van de Valkweg en moet in 2026 open gaan. Het nieuwe ontwerp van de gehele Noord-Zuidverbinding moet, indien de raad instemt met het voorstel van het college, eind 2025 worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Deadline 2027
De investering van ruim 2 miljoen euro is nodig vanwege een deadline die de gemeente heeft gekregen vanuit Den Haag. Men ziet daar graag resultaten, dus is er als eis gesteld dat er in 2027 wordt begonnen met de aanleg van de verbinding. Wethouder Ton Spek liet eerder dit jaar al weten vaart te willen maken, om zo een terugvordering te voorkomen.

De Noord-Zuidverbinding moet ervoor gaan zorgen dat de te bouwen woonwijk Sliedrecht-Noord een goede aansluiting met de rest van het dorp krijgt. Daarvoor moet verkeer over de A15 geleid worden, waarbij er ook nog rekening gehouden moet worden met de aanwezigheid van bestaande voorzieningen zoals de korfbalclub, volkstuintjes en het zwembad. Woonwijk Sliedrecht-Noord moet bij oplevering bestaan uit minstens 1750 woningen.

Lees ook

Kogel bijna door de kerk: woningbouw Groen Van Prinstererschool stap dichterbij

Bijna twee jaar na het besluit van de gemeente Sliedrecht om de locatie van de Groen Van Prinsterers...

Monkey Town Sliedrecht vanaf vandaag weer open na waterschade

De noodgedwongen sluiting van Monkey Town Sliedrecht is voorbij. Twee weken geleden moest het indoo...

Veengas boosdoener bij stilleggen rioolwerkzaamheden Sliedrechtse Vogelbuurt

De herstelwerkzaamheden aan het riool van de Vogelbuurt-Zuid in Sliedrecht hebben twee maanden stilg...

Verkeersomleidingen Sliedrecht-West door aanleg warmteleiding

Nadat twee eerdere pogingen mislukten gaat HVC voor drie keer scheepsrecht. In de week van maandag 2...

112-nieuws: niet twee, maar drie mannen opgepakt na steekpartij

Zaterdagavond vond er een steekincident plaats aan de Mauritsstraat in Hendrik-Ido-Ambacht, daarbij ...

Inwoners kunnen zich laten horen over Sliedrechtse Groen van Prinstererschool

Wat komt er nu precies op de plek van de Groen van Prinstererschool in Sliedrecht? De kans is groot ...