Met deze actie willen gemeenten huiseigenaren niet alleen financieel helpen, maar het proces van verduurzamen ook makkelijker maken. Michiel Vorstelman, regionaal regisseur van energiebesparing, benadrukt hoe moeilijk dit proces kan zijn: "Mensen vragen zich vaak af wat ze moeten doen, waar ze kunnen beginnen, maar ook wie ze kunnen vertrouwen voor goed advies."
In het plan van de regio hoeven inwoners hier niet meer over na te denken. "Via de actie krijgen zij hulp van een onafhankelijk adviseur die zelf geen belang heeft bij het stappenplan", legt Vorstelman uit. "Zo kan men voor weinig geld een goed rapport krijgen voor de isolatie van hun woning, en kunnen ze zich veilig voelen bij het uitvoeren van die stappen."
Een isolatieadvies kost normaal gesproken enkele honderden euro's. Maar wie zich aanmeld via deze regeling, kan goedkoper uit zijn: zo'n 3.800 huiseigenaren kunnen aanspraak maken op een advies dat slechts 29 euro kost. Voor een deel van deze inwoners zullen de isolatieplannen zelfs compleet betaald worden.
Niet voor iedereen
De gemeenten hebben van tevoren een lijst gemaakt met woningen die in aanmerking komen. Om mee te doen aan het project moeten huiseigenaren zich inschrijven via
een speciale website. Als de woning op de lijst staat, ontvangen inwoners eind januari een brief met een persoonlijk aanbod.
Dit aanbod kan nog veel verschillen. Voor inwoners van een huis met een oud bouwjaar en een slecht energielabel wordt het plan van de adviseur ook gedeeltelijk betaald door de gemeente. Als de huiseigenaar in 2023 of 2024 energietoeslag heeft ontvangen, is de kans zelfs groot dat zij alleen de kosten van de adviseur hoeven te betalen. Voor deze groep worden alle isolatieplannen compleet vergoed.
Miljarden voor isolatie
Het budget voor deze isolatiehulp hebben de gemeenten van het Rijk gekregen, via het nationaal isolatieprogramma. Hiervoor is landelijk ruim 4 miljard euro beschikbaar gesteld om tot en met 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren. Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht hebben besloten om hun deel bij elkaar te leggen en gezamenlijk een verduurzamingsproject op te zetten.
Door dit te doen willen zij meer zicht houden op het effect van verduurzaming over een langere tijd. “Op die manier kunnen de gemeenten continu leren, verbeteren en innoveren, en weten we beter waar inwoners nu echt voor kiezen en mee geholpen zijn", aldus Vorstelman. Inschrijven voor de isolatiehulp kan nog tot 14 april.