Met het project ‘Van groene weilanden buiten, naar groene muren binnen’ legde de groep basisscholieren hun basis voor de winst. De naam verklapt het al een beetje: de leerlingen willen dat er in de klaslokalen een ‘groene muur’ vol planten wordt gerealiseerd. Met de waardecheque van 1000 euro die bij de prijs inbegrepen is moet de school een aardig eind komen.
Bij de inzending lieten de kinderen weten dat ze tegenwoordig alleen maar nepplanten op school zien. "Dat moet veranderen: we moeten leren met groen en de natuur om te gaan. We moeten af van al dat plastic, dat is vervuilend voor het milieu. Een groene wand is mooi, neemt weinig ruimte in en je hebt echt planten in huis!” aldus de leerlingen.
De winnaars kregen hun prijs uit de handen van kinderburgemeester Maren Mourik en wethouder Bram Visser. Volgens de jury zorgt een groene muur “natuurlijk voor een fris binnenklimaat, creëert het rust en versterkt de verbinding met de natuur. Dit project laat zien dat duurzaamheid ook in het klein groot verschil kan maken. Het biedt bovendien een prachtig, duurzaam alternatief voor plastic planten.”
Drie genomineerden
Er waren dit jaar veel inzendingen voor de duurzaamheidsprijs. De jury, bestaande uit wethouder Duurzaamheid Jan Lock, Martien Ernste van de Stichting Duurzaam Molenlanden en kinderburgemeester Maren Mourik, koos uit de inzendingen drie genomineerden, waaronder dus het project van groep 8 uit Streefkerk. De bewoners van de gemeente mochten daarna hun stem uitbrengen.
De andere twee genomineerden waren: Mattias en Corine Verhoef met ‘Van traditioneel naar klimaat-adaptief boeren’ en Peter van den Bogaard met ‘D(B)uurzaamheid: opvang van regenwater middels Rainwinner’.