Dordrecht, Netherlands

'Het is belangrijk dat onze gemeente een leefbare plek blijft voor iedereen'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestergebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Zwijndrecht kregen allemaal een nieuwe burgemeester. We maakten een kennismakingsrondje. Met vandaag Leon Anink, burgemeester van Zwijndrecht.
Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 31 augustus 2024 20:00 | Aangepast op 31 augustus 2024 20:00
Hij groeide op als schipperskind in het havendorpje Rozenburg, werd loodgieter en ging daarna bij de brandweer. Later rolde hij in diverse gemeentelijke functies, waaronder gemeentesecretaris van de gemeente Molenlanden en VVD-raadslid in Capelle aan den IJssel. En nu is de 43-jarige Anink alweer vijf maanden burgemeester van Zwijndrecht.

Waarom koos u voor het burgemeesterschap van Zwijndrecht?
"Dat zijn voor mij eigenlijk twee vragen. Het burgemeesterschap ambieer ik al van jongs af aan en in de loop der jaren kreeg dat steeds meer vorm met mijn werkzaamheden als gemeentesecretaris en raadslid. Zo kreeg ik zicht op het ambt, dat ik goed bij mij vind passen. Als burgemeester kan ik namelijk een grote maatschappelijke bijdrage leveren. En wat betreft Zwijndrecht: we zijn dé binnenvaartgemeente van Nederland en ik ben zelf een schipperskind. Daarnaast ben ik, omdat ik ben opgegroeid in een dorp, gewend aan een kleinschalige omgeving, waar men zorg en aandacht voor elkaar heeft. En dat zie ik terug in deze gemeente.”

Hoe bevalt het burgemeesterschap tot nu toe?
"Uitstekend! Ik viel ook gelijk met mijn neus in de boter, want vlak na mijn aanstelling volgden de Lintjesregen en Koningsdag. Dus daarmee maakte ik meteen een aantal rijksfeesten mee, waardoor ik in korte tijd veel contact kon leggen met de Zwijndrechtse samenleving. Daarnaast verloopt de samenwerking met de gemeenteraad soepel en is er een goede klik met het college van burgemeester en wethouders."

Waarin heeft Zwijndrecht u echt verrast?
"De openheid. Nu ik burgemeester ben, besef ik me dat ik Zwijndrecht voorheen oppervlakkig kende en dacht dat het een wat meer gesloten gemeente was, waar je wat meer je best voor zou moeten doen om écht in contact te komen met de mensen. Maar niets is dus minder waar. Ik ervaar ten volle dat de inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam zich openstellen en in zijn voor een goed gesprek. Daarnaast heten ze je oprecht welkom in de gemeente."

Wat zijn uw favoriete plekken in Zwijndrecht?
"Ik ben een aantal keer in Heerjansdam geweest en daar vind ik het erg prettig en gemoedelijk. In Zwijndrecht kom ik graag op het Veerplein, aan de kade van de Oude Maas, en het Raadhuisplein. Daar heb je mooie parkjes, waarin je lekker kunt wandelen."

Wat zijn de komende tijd de uitdagingen in Zwijndrecht?
"We staan aan de vooravond van grote gemeentelijke bezuinigingen, in totaal gaat het om 17 miljoen euro, en dat is natuurlijk erg spannend. Aan mij als burgemeester de schone taak om alles in goede banen te leiden. Daarnaast verkeert een aantal inwoners in langdurige geestelijke nood. En in het kader daarvan is het belangrijk dat onze gemeente een leefbare plek blijft voor iedereen."

Wat is u tot nu toe het meest bijgebleven tijdens het burgemeesterschap?
"Ik heb ontmoetingen gehad met mensen, die veel impact hebben gemaakt. Zo mocht ik de 'Zwijndrechtse Heugel', een erespeld die wordt toegekend aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving in Zwijndrecht en Heerjansdam, uitreiken aan een schooldirecteur uit Zwijndrecht. Hij heeft ontzettend veel betekend voor kinderen in onze gemeente. En de emotie die daarbij vrijkwam, raakte mij enorm. Iets anders wat me is bijgebleven, is de Avondvierdaagse. Er liepen ruim drieduizend kinderen mee en die kwamen me allemaal een high five geven. Aan het eind van de avond had ik blauwe vingers, haha! Maar ik vond dat echt ontzettend hartverwarmend."

Lees ook

Duurzame voetgangersbruggen bij historisch Maaspad geopend

Op donderdag 29 augustus heeft wethouder Jacqueline van Dongen de twee nieuwe voetgangersbruggen bij...

Forse drugsvondst leidt tot sluiting Zwijndrechtse garagebox

De Zwijndrechtse burgemeester Leon Anink heeft een garagebox aan de Lindelaan in Zwijndrecht voor ze...

Man op scootmobiel raakt te water in Zwijndrecht

Een man is maandagmiddag met scootmobiel en al in het water beland. Dat gebeurde aan de Groenesteeg ...

Erespeld voor Zwijndrechtse schoolbestuurder

Schoolkinderen hun talenten zo goed mogelijk laten ontwikkelen, dat is de drijfveer van Mike Mastwij...

Noordpark Festival blaast zaterdag zestien kaarsjes uit

Alsof het zo heeft moeten zijn. Als deze zaterdag de extreme hitte wat is gaan liggen opent het Zwij...

Lego-uitleen in het Badhuis: 'Iedereen moet kunnen bouwen'

Onder de naam LegoMasters kunnen kinderen sinds kort in wijkhuiskamer het Badhuis in Zwijndrecht ter...