Dordrecht, Netherlands

Jaarlijkse E-waste race weer van start: welke school zamelt het meest in?

In de strijd tegen uitstoot en afval gaan zeven basisscholen in onze streek de strijd met elkaar aan in de jaarlijkse E-waste race. Doel van de race: zoveel mogelijk elektronisch afval inzamelen om te voorkomen dat dit bij het huishoudelijk vuil terecht komt.
Redactie Streek 56 | 16 september 2024 17:30 | Aangepast op 16 september 2024 16:55
Op maandagochtend 16 september wordt bij de Papendrechtse basisschool de Knotwilg afgetrapt voor de jaarlijkse E-waste race. Kinderen van groep 6/7/8 horend bij zeven basisscholen uit de streek gaan vier weken lang aan de slag met het repareren en inzamelen van elektronisch afval. Waar ze dit vandaan halen is aan hen, de vorige edities werden apparaten bij familieleden, buurtgenoten en zelfs op de RTV Dordrecht redactie opgehaald.

Aftrap
De actie wordt afgetrapt door de Papendrechtse wethouder Arjan Kosten, daarna volgt een informatieve les over afvalscheiding. Ze leren bijvoorbeeld over de schade aan de natuur die de grondstofwinning voor het maken van deze apparaten met zich meebrengt. Vanaf vandaag beginnen de scholieren ook met het inzamelen, voor iedere actie verdienen ze punten. De school die aan het eind van de maand de meeste punten heeft verdiend krijgt als hoofdprijs een schoolreis.

De E-waste Race Drechtsteden wordt georganiseerd door WEEE NL & Stichting Open. Zij werken samen met HVC en de gemeenten Papendrecht, Zwijndrecht, Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. HVC zorgt er op haar beurt weer voor dat het ingezamelde afval bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Dat is ook wel nodig, tijdens de inzamelactie verzamelen scholen gemiddeld zo’n 16.000 kilo aan elektronisch afval.

Half miljoen
In onze streek doen zeven scholen mee, landelijk zijn het er nog een stuk meer. In 2023 werden er een half miljoen afgedankte apparaten en stuks ICT-afval ingezameld, dat staat gelijk aan de totale hoeveelheid die er in een gemeente als Eindhoven jaarlijks wordt geproduceerd. Sinds de start van het jaarlijkse evenement in 2014 is volgens de organisatie al 3 miljoen kilo aan CO2 uitstoot bespaard en zijn er 2 miljoen elektronische apparaten opgehaald.

Lezers die defecte elektronische apparaten thuis hebben staan kunnen hun apparaten ook aanmelden op de website van de E-waste race. Dan komen leerlingen van scholen in de buurt ze ophalen.

Lees meer over:

E-waste race|

Lees ook

Kampioen afval scheiden: deze school wint E-Waste Race 2024

Tien basisscholen in de Drechtsteden hebben vier weken lang elektronisch afval ingezameld voor de E-...

Dordtse basisschool valt weer in de prijzen bij E-Waste race

Het is ze weer gelukt: basisschool De Meridiaan heeft voor het tweede jaar op rij de E-Waste race ge...