Dordrecht, Netherlands

Jolanda speelt een hoofdrol in nieuwe Videoland-serie Bennie: 'Ik ben nu BN'er'

Jolanda van Drunen in de serie Bennie Videoland
In de nieuwe serie Bennie is te zien hoe de jongvolwassen hoofdrolspeler met het syndroom van Down ernaar verlangt om zelfstandig te worden en op eigen benen te staan. Bennie heeft een oogje op Katja, gespeeld door Jolanda van Drunen (37) uit Hendrik-Ido-Ambacht, die ook het Downsyndroom heeft. De serie is nu te zien op Videoland. "Ik heb al handtekeningen mogen uitdelen en heb fans."
Rijnmond | 30 maart 2025 13:00 | Aangepast op 30 maart 2025 10:27
Jolanda van Drunen acteert al vijftien jaar, normaal gesproken op het toneel, maar nu voor het eerst op televisie. "Jolanda zit al jaren op een theaterschool voor dagbesteding in Gorinchem en op een dag kwam daar een castingbureau langs", vertelt moeder Maria Vermeeren. "Twee weken later mocht ze auditie doen voor de serie."

"Dat was heel spannend", vertelt Van Drunen. "We moesten bij de auditie improviseren en later pas met tekst oefenen."

Na twee keer auditie te hebben gedaan, kreeg de toneelspeler te horen dat ze Katja mocht spelen. Vermeeren: "Tijdens de opnames vroeg ze de regisseuse steeds waarom zij was gekozen en die zei: 'Omdat je zo goed bent'." Van Drunen reageert opgetogen. "Ja, klopt."

Slim, baldadig en stoer
Van Drunen lijkt als twee druppels water op Katja. "Ik ben slim, baldadig en stoer, net als Katja", zegt ze zelf. "Dat is echt precies zoals Jolanda is", vindt haar moeder. "Net als Bennie wil ze ook graag een stukje zelfstandigheid, en ze wil ook niet altijd luisteren." Van Drunen lacht hard en knikt bevestigend.

Vermeeren: "Barry Atsma zei tegen mij toen ze auditie deed: 'Goh, wat een geweldige dochter heb jij, zij ís gewoon Katja.' Het script is natuurlijk over Katja geschreven, maar ze zagen zeker iets van Katja in Jolanda."
Een shot van Bennie en Katja in de serie Videoland
Handtekeningen uitdelen
Naast de première is er een speciaal evenement geweest in Utrecht waar ouders samen met hun neurodiverse kinderen naar de eerste aflevering konden kijken. "We hebben nog nooit zoveel kinderen met het Downsyndroom bij elkaar gezien. Er waren zeshonderd gasten."

Achteraf interviewde Atsma de acteurs van de zogenoemde 'special cast', waartoe Jolanda samen met Wesley van Klink (Bennie) en Prince Betorina (Roy) toe behoort. "Alle kinderen wilden knuffelen met Jolanda."

Vermeeren: "Jolanda wilde graag een handtekeningenkaart hebben. Het heeft even maanden geduurd, maar nu heeft ze ze eindelijk. Ze heeft 180 keer haar handtekening daarop geschreven, zodat ze ze kan uitdelen. Aan iedereen van de toneelgroep, aan de ouderen op de dagbesteding waar ze eens per week werkt en aan iedereen die het wil natuurlijk."

"Ik heb zelf mijn naam aan elkaar geschreven", zegt Van Drunen, als ze de handtekeningkaart met haar foto omhooghoudt.

Zichzelf op groot scherm zien
Dat ze met andere BN'ers op het witte doek te zien is, doet Van Drunen niet zoveel. "Het is grappig om te zien dat Jolanda gewoon lekker Jolanda blijft", vertelt haar moeder. "Ik zie dat zij ze niet op een voetstuk plaatst."

"Het is gewoon", zegt ze zelf. "We hebben allemaal een band met elkaar." Met name met haar spelcoach heeft ze een goede band, die haar bij het acteren begeleidde. Tijdens de opnames kon de special cast bivakkeren in de 'Green Room' om even uit te rusten. "Jolanda doet dan vaak aan diamond painting, dat is haar hobby. Dan maakt ze met allemaal kleine diamantjes een schilderij, daar wordt ze rustig van."

De actrice vindt het leuk om zichzelf op televisie te zien, zeker toen ze zichzelf voor het eerst op groot scherm zag. "'Ik kan mijn ogen niet geloven', zei ze na de première. Het was heel bijzonder."

'Geen gedoe met mannen'
In de serie zijn zowel Bennie als Roy verliefd op Katja. "Ook mensen met een beperking hebben dit soort gevoelens en Jolanda hebben we daar vroeger heel veel voorlichting over gegeven", vertelt Vermeeren. "Ze heeft ook een tijdje verkering gehad met een jongen van de toneelgroep en ze zijn zelfs verloofd geweest. Dat is op een gegeven moment toch uitgegaan."

"Je kunt beter verliefd op jezelf zijn", zegt de actrice. "Dan heb je geen gedoe met alle mannen."

Voor vol aangezien
Volgens moeder Maria kunnen mensen van de serie, en zeker ook van Katja, leren. "Ze willen allemaal groot en zelfstandig zijn." "Voor vol aangezien worden", onderbreekt Van Drunen.

Vermeeren: "Precies. Ze kunnen veel leren en je weet nooit wat je van hen kunt verwachten. Ze kan zelfstandig fietsen, de boodschappen doen, vertellen wat ze wel en niet wil. Ze wordt bijvoorbeeld al snel overruled door de begeleiding, dat zie je ook in dit interview. Het kost haar iets meer tijd om alles te verwerken, dus geef ik soms antwoord voor haar, maar Jolanda kan heel goed voor zichzelf opkomen als ze het er niet mee eens is."

Een plekje in de samenleving
Toch zal ze altijd hulp nodig hebben. "Dus we kunnen we haar niet volledig loslaten. 'Anders vasthouden' noemen wij dat", vertelt ze, terwijl ze trots naar haar dochter kijkt.

"Zodra Jolanda werd geboren was het voor ons belangrijk om uit te dragen dat zij er ook gewoon bij hoort. Daar zijn we alsmaar mee bezig geweest. En ik denk dat dat in deze serie ook duidelijk naar voren komt. Of je nu het syndroom van Down hebt of iets anders: iedereen mag er zijn en verdient een plekje in de samenleving."
Van Drunen: "Het is belangrijk om ook gezien te worden als iemand die gewoon is."

Door met acteren
De toneelspeler en haar moeder hebben de hele serie samen gekeken. "Bennie is een hele ontroerende, grappige en herkenbare serie, maar het is niet alleen voor ouders die zo'n kindje hebben. Het is ook goed dat andere ouders zich realiseren dat het soms niet allemaal even vanzelf gaat. De serie geeft een inkijkje in het leven van een gezin met een kind met een beperking en ik vind het belangrijk dat daar nu wat meer aandacht voor is."

Op de vraag of Van Drunen door wil gaan met acteren, knikt ze enthousiast. "Ja, zeker! Ik wil dit blijven doen."

Lees ook

Verpleegkundige wist niet dat Marion allergisch was: 'Het scheelde weinig of ze moesten me reanimeren'

De patiëntveiligheid in ziekenhuizen staat steeds meer onder druk doordat de uitwisseling van medisc...

Werkloosheid in streek stijgt, met Hendrik-Ido-Ambacht aan kop

Ondanks het hoge aantal vacatures is het aantal werklozen in bijna alle gemeenten in onze streek vor...

Elke buurt samen rond Buurtkerstboom: nu al meer aanvragen dan vorig jaar

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn er nu al meer Buurtkerstbomen aangevraagd dan ooit tevoren. Bewoners kun...

Kampioen afval scheiden: deze school wint E-Waste Race 2024

Tien basisscholen in de Drechtsteden hebben vier weken lang elektronisch afval ingezameld voor de E-...