Dordrecht, Netherlands

Leen is al 65 jaar lang dijkwachter en wordt verrast met onderscheiding

Leen van Breugel neemt zijn waterschapspenning in ontvangst
Nadat de 82-jarige Leen van Breugel eerder een koninklijk lintje in ontvangst mocht nemen, is hij opnieuw in het zonnetje gezet. Woensdagochtend moest de nietsvermoedende Zwijndrechter zich melden op het gemeentehuis. "Dit heeft mij totaal overvallen", reageert hij.
Jonathan Sekeris | 2 april 2025 17:15 | Aangepast op 2 april 2025 17:15
In een zaal van het gemeentekantoor wordt Van Breugel opgewacht door onder andere burgemeester Leon Anink, Cecilia Rijsdijk van waterschap Hollandse Delta en een medewerker van de Veiligheidsregio. "Als het water stijgt en de wind waait, dan hebben we op dat belangrijke moment mensen nodig zoals u die de dijk beschermen", opent Rijswijk de bijeenkomst.

Van Breugel krijgt vervolgens de 'waterschapspenning' uitgereikt uit handen van Rijsdijk, na eveneens een dankwoord van de burgemeester. De onderscheiding is een bekroning op zijn 65 jaar durende inzet als dijkwachter. Vol trots toont hij het doosje met de zilveren munt erin aan de aanwezigen. "Ik ben er zeer van onder de indruk", zegt hij lachend.

Zoeken naar mankementen
Dijkwachters worden opgeroepen bij slechte weersomstandigheden om de dijken te controleren. "Bij een melding moet je je meteen melden bij het dijkwachthuis", legt Van Breugel uit. "Daar krijg je van de dijkpostleider instructies over wat je te doen staat. Vervolgens word je uitgezonden in een soort patrouille. Je gaat dan over de dijk heen en weer lopen om te zoeken naar eventuele mankementen. Als dat gezien wordt dan worden er maatregelen genomen."

In alle jaren heeft Van Breugel ongeveer 25 keer zo'n melding gehad. Maar er zijn door de jaren heen meerdere dingen veranderd, vertelt hij. "Voornamelijk qua communicatiemiddelen is er ontwikkeld. Vroeger moest je naar een telefooncel om te melden. Tegenwoordig gaat het via een portofoon in geval van nood. Daarnaast is de communicatie tussen verschillende waterschappen ook beter. Ze staan meer in verbinding", vertelt de dijkwachter.

'Schade is niet te overzien'
Een jaar geleden is de Zwijndrechter gestopt met het vrijwilligerswerk. "Een moment dat me is bijgebleven is toen het hoog water was bij de dijk bij Achter-Lindt. We hoefden nog net geen zandzakken neer te leggen. Het gebied is sowieso altijd een kritiekpunt geweest. Op andere plekken in Zwijndrecht is het behoorlijk veilig."

Hij besluit met een oproep aan de jongeren. "Wees waakzaam en meld je ook aan als dijkwachter. Het is in het algemeen belang dat Nederland droog blijft. Kijk maar naar overstromingen in andere landen of naar Zuid-Limburg. Daar gaat het om schade van tientallen miljoenen euro's. Als je niks doet en je krijgt het over je heen en dan is de schade niet te overzien."

Meest gelezen

Nanning Mol wordt nieuwe burgemeester van Dordrecht

Redactie Streek 56 | 2 apr 2025 22:21

Ongeluk Drechttunnel: tunnelbuis richting Rotterdam dicht

Redactie Streek 56 | 2 apr 2025 16:29

Lees ook

Eerste griffier van Ridderkerk krijgt onderscheiding én eigen zaal

De vertrekkende Ridderkerkse griffier Johan van Straalen heeft de Jorispenning ontvangen. Hij gaat d...

Politie stuit op wastafel gemaakt van MDMA

De politie heeft donderdag een man en een vrouw opgepakt na de vondst van een doorgeladen vuurwapen,...

Erespeld voor twee atletiekvrijwilligers die al sinds 1988 actief zijn

Twee Hardinxvelders kregen zaterdag bij AV Passaat een erespeld uitgereikt. Thea en Piet van den Bos...

Fototentoonstelling viert verbinding tussen generaties in Zwijndrecht

‘Door generaties heen, één in 2025’ is een fototentoonstelling over verbinding tussen jong en oud bi...

Met maïs PFAS uit afvalwater halen, hoe werkt dat?

Een speciale waterfilter om PFAS-stoffen uit afvalwater te halen wordt, getest bij een waterzuiverin...

Waterschap test 'maïsfilter' in strijd tegen PFAS

Het rioolwater in onze streek zit vol met medicijnresten en PFAS. Om dit uit het water te halen tes...