Dordrecht, Netherlands

Marco Oosterwijk blikt terug op eerste jaar als burgemeester Ridderkerk

Burgemeester Marco Oosterwijk Wendy Harreman
Een jaar burgemeester, dat jubileum vierde Marco Oosterwijk op 15 mei. De burgemeester van Ridderkerk schreef bij wijze van dank een open brief naar de inwoners van de gemeente. Ook liet hij zich interviewen door de kinderburgemeester.
Redactie Streek 56 | Wendy Harreman | 17 juni 2024 16:30 | Aangepast op 17 juni 2024 16:30
Als reden voor de brief noemt Oosterwijk dat hij de inwoners wat te vertellen had. “Mensen sturen nog maar weinig brieven. Maar brieven blijven en zetten je aan tot nadenken. Een geschreven woord, daar doe je moeite voor”, aldus Oosterwijk.

In de brief bedankt hij iedereen voor de gastvrijheid. Hij heeft het afgelopen jaar ervaren hoe bijzonder mensen het vinden als de burgemeester langs komt en dan zomaar hun verhaal doen. “Ik ben maar een gewoon mens. Ik heb wel een keten om mijn nek, maar geen strepen op mijn schouders", vindt Oosterwijk.

Ook vindt hij het niet vanzelfsprekend om bij mensen langs te mogen gaan. "Ridderkerkers zijn trots op wie ze zijn en wat ze doen. Door die verhalen blijft Ridderkerk bestaan", vertelt Oosterwijk. Dan haalt hij zijn eigen stamboom aan. “Kijk, deze mensen hebben ook allemaal bestaan. Verhalen doen ertoe. Zij doen ertoe."

Wethouder of burgemeester
Op de vraag of het anders is wat mensen aan hem vertelden in zijn periode als wethouder en wat ze nu aan hem vertellen als burgemeester, ziet hij wel een verschil. "Als de burgemeester langs komt vertellen mensen meer", volgens Oosterwijk.

Ook maakt hij graag een praatje met kinderen die hij onderweg tegenkomt. Aan de ene kant tonen zij ontzag voor de man met de ambtsketen, maar aan de andere kant zijn ze juist erg onbevangen. "Ook kinderen zijn gastvrij. Zijn nemen je mee in hun wereld."

Trots en hoop
Toch heeft elke medaille ook een keerzijde. Zo komt Oosterwijk in zijn werk bijvoorbeeld ook jongeren tegen met problemen. Hij wil jongeren die het lastig hebben perspectief bieden. “Het gaat over trots, hoop en de zon weer laten schijnen”, zegt Oosterwijk.

“We moeten elkaar elke dag weer inspireren.” Zo heeft hij aandacht voor de mensen die mooie dingen doen in Ridderkerk, maar biedt hij ook een luisterend oor voor mensen die het moeilijker hebben.

Toekomst
Oosterwijk ziet zijn toekomst in Ridderkerk. Hij voelt zich op zijn plek in de gemeente en heeft het naar zijn zin. Ook de komende jaren wil hij betrokken zijn bij de mensen. “Het ambt van burgemeester blijft bijzonder", vindt hij.

Illustratief is dan ook zijn antwoord op één van de vragen van kinderburgemeester, Maya van den Ham. Zij vroeg zich af hoe lang hij nog de burgemeester zou zijn van Ridderkerk. Zijn antwoord: "Het houdt niet op na één jaar. Ik ga zeker door."

Lees meer over:

Burgemeester|ridderkerk|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Na zeven jaar afscheid van oud-burgemeester Kolff

Oud-burgemeester Kolff nam, na zeven jaar lang, op donderdag 29 augustus afscheid tijdens een beslot...

Scholen en stadscentrum niet langer aangemerkt als veiligheidsrisicogebied

De middelbare scholen en het stadscentrum van Ridderkerk zijn weer 'veilig verklaard'. In de periode...

'Aan mij de taak om te zorgen dat veiligheid op een goed niveau blijft'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendr...

'Ik had nooit gedacht dat ik burgemeester zou worden'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hend...

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...

'Ik wil onze samenleving menselijk houden'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendr...