Dordrecht, Netherlands

Nieuwe Nederlanders leren de taal door samen te borduren

Mensen samenbrengen door middel van het samenwerken aan een mooi project. Dat is wat Hillie den Besten wilde bereiken met het initiatief 'Bomen van verbinding. En dat is aardig gelukt.
Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 5 september 2024 17:43 | Aangepast op 5 september 2024 17:43
De deelnemers van het Taalcafé, een activiteit die vanuit de Bibliotheek AanZet wordt georganiseerd, zijn de afgelopen tijd aan de slag gegaan met de ´Bomen van Verbinding': twee levensgrote geborduurde bomen.

Toen Den Besten, via een kunstenares waar ze veel mee samenwerkt, hoorde over dit idee werd ze gelijk enthousiast. Wel dacht ze: “Ah, hoe ga ik dit doen? Ik heb hier mensen voor nodig.” Maar bij deze gedachte alleen heeft ze het niet gelaten: “Ik ben gelijk naar de bibliotheek gegaan. Verder heeft Samuela Loolofs alles overgenomen.”

Het initiatief is september vorig jaar van start gegaan. Het begon allemaal in Hardinxveld-Giessendam en de bomen zijn daarna langs negen verschillende bibliotheken in onze streek gegaan.

Eén deelneemster, geboren in Marokko maar nu wonend in Nieuw-Lekkerland, gaat al sinds 2017 naar het Taalcafé en heeft veel aan deze bijeenkomsten gehad. "Toen de dames hierheen kwamen met dit project vond ik het heel leuk om mee te doen. Het was ook een hele nieuwe ervaring omdat ik nog nooit heb geborduurd, maar ik vond het heel erg leuk. Ik heb tijdens dit project meer geleerd van de taal dan toen ik op school zat."

Op de vraag wat Den Besten het mooiste vond aan dit initiatief geeft ze aan: “"Het mooiste is dat ik bij dit project betrokken geraakt ben, ik word daar echt emotioneel van. De mensen vooral, ik hou van de mensen. Ik weet niet precies wat die mensen meegemaakt hebben, maar ze laten mij wel toe en geven mij hun verhalen, dat vind ik het mooiste."

Op donderdag 5 september werden in de bibliotheek van Hardinxveld-Giessendam de ´Bomen van Verbinding’ onthuld tijdens de aftrap van de week van Lezen en schrijven. Bekijk hieronder de videoreportage.

Lees ook

Dordts erfgoed na drie eeuwen terug op het eiland

Een Statenbijbel van ruim driehonderd jaar oud is terug waar hij ooit gedrukt is. Het erfstuk wordt ...

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Booktokkers geven geheimen prijs tijdens eerste Dordtse booktokevent

Duizenden views op TikTok en dat alleen maar door te vertellen over het boek dat je nu aan het lezen...

Ontmoet je favoriete booktokkers in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek organiseert aanstaande zaterdag 25 november het eerste BookTok Event van Dordrec...

Bibliotheek en wijkcentra langer en vaker open

Het initiatief 'Warme ontmoetingsplekken' blijkt zo succesvol, dat de gemeente heeft besloten de ope...