Dordrecht, Netherlands

Nog meer gevallen van blauwtong in de regio: teller staat op 7

Vier zieke schapen die mogelijk zijn besmet met het blauwtongvirus. © Rijnmond
Onze regio telt inmiddels zeven gevallen van het blauwtongvirus. Drie ervan zijn bevestigd, allemaal in de Alblasserwaard. Verder zijn er mogelijke gevallen in Rotterdam, Ridderkerk en Dordrecht.
Rijnmond | 30 juli 2024 12:00 | Aangepast op 30 juli 2024 10:40
De uitslagen van de bloedtesten moeten nog uitwijzen of het bij de andere vier gevallen ook echt om het virus gaat. Een week geleden stond de teller van de veeziekte nog op één besmetting in Bleskensgraaf.
Blauwtong in en rondom de regio: rood = bevestigd, blauw = nog in afwachting van bevestiging © Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Blauwtong zorgde vorig jaar voor tienduizenden dode schapen, geiten en koeien. Het virus grijpt nu opnieuw om zich heen. In een week tijd is het totale aantal gevallen verdubbeld.

Landelijk staat de teller op 1094 gevallen. Ruim 800 daarvan zijn bevestigd. Van de rest moet nog uit een test blijken of het daadwerkelijk om de ziekte gaat. De meeste dieren met blauwtong zitten in de Achterhoek, in het oosten van het land.

Zieke schapen
Martin Oosthoek is
één van de schapenhouders bij wie het raak is
. Meerdere dieren van hem werden de afgelopen week ziek, zwak en misselijk. De symptomen? Onder andere kwijlende bekken, snotneuzen, ontstoken poten en hangende oren. Twee van zijn schapen stierven aan het virus.

1.200 schapen heeft Martin. Met de komst van het virus bij zijn dieren vreest hij voor de hele groep. Het doet hem denken aan horrorverhalen die hij vorig jaar heeft gehoord van andere herders die het virus in hun kudde hadden. "Bij andere schapenhouders zag ik dat veertig procent van hun schapen doodging. Dat vind ik gewoon eng", zegt hij.

Deze publicatie verscheen ook op de website van onze mediaprtner Rijnmond.

Lees meer over:

blauwtong|regio|

Lees ook

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week...