Dordrecht, Netherlands

Op zoek naar walnoten uit de buurt: een harde noot om te kraken

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal geteelde ingrediënten? Tijdens de eerste ‘Week van Ons Eten’ gaat verslaggever Loïsa de Wit de uitdaging aan: krijgt zij alle ingrediënten voor een hartige herfsttaart bij elkaar door in onze streek inkopen te doen? Vandaag deel 3: op zoek naar walnoten.
Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 10 oktober 2024 12:00 | Aangepast op 10 oktober 2024 12:00
Na de eerste ingrediënten die makkelijk te vinden zijn bij lokale boeren, lekkere herfstgroente en kaas, kom ik dan nu toch aan bij een ingrediënt dat mijn zoektocht een stukje moeilijker maakt: de walnoot. Je kunt dit product namelijk wel online of in een winkel kopen, maar dat betekent niet automatisch dat het ook lokaal gegroeid is.

Op internet zijn veel lokale notenwinkels te vinden, maar de walnoten die verkocht worden komen over het algemeen uit gebieden rond de Kaspische Zee in Centraal-Azië. De grootste walnoten plantages zijn op dit moment te vinden in landen zoals de Verenigde Staten, China en Frankrijk en veel walnoten zijn vaak afkomstig uit Chili.

Al snel doemt dus de vraag op: ‘Waar gaan we onze lokale walnoten vandaan halen?’

Oogsttijd walnoten
Lang zoeken naar een antwoord hoef ik niet, want op de redactie wordt al snel een idee bedacht. Laat het nou net vanaf half september tot eind oktober de oogsttijd van walnoten zijn. We gaan gewoon op zoek naar walnotenbomen in onze streek en de noten zelf plukken.

Terug naar het internet, daar vind ik een speciale website die mij helpt in mijn zoektocht. Op wildplukwijzer.nl staat een kaart met plekken van allemaal verschillende soorten fruit- en notenbomen en struiken staan waar je gewoon van mag plukken. Snel een aantal locaties opzoeken en hup, de auto in.

Beet!
Volgens de wildplukwijzer zou er een walnotenboom midden in een woonwijk in Hardinxveld-Giessendam moeten staan. Als ik daar aankom is de boom helaas nergens te bekennen. Dan maar door naar de volgende locatie, vijf minuten rijden verder. Daar is het raak: een grote walnotenboom langs de weg aan de Rivierdijk die niet te missen is. Ik zet snel de auto aan de kant en ga plukken.

Maar, kan het eigenlijk zomaar: wilde walnoten eten in plaats van noten uit de winkel? Volgens Ruben van Wijngaarden, notenhandelaar in Molenaarsgraaf, is het oppassen. "Noten van plantages die worden geïmporteerd zijn vooraf onderzocht op schadelijke stoffen zoals Aflatoxine", vertelt hij. Een stof die kan voorkomen in beschimmelde noten. "In Nederland is het een stuk vochtiger dan waar de plantages staan, dus is de kans groter dat dat gif in de noten zit."

Niet elke noot zomaar te eten
Wat kun je doen als je toch noten uit eigen tuin wilt eten, maar niet de mogelijkheid hebt om ze in een laboratoium te testen? "Hoe donkerder de noot, hoe vochtiger en bitterder en dat kan wijzen op gifstoffen. Mijn tip is: raap walnoten direct van de grond als ze uit de boom zijn gevallen zodat het vocht er niet intrekt. En daarna: even laten drogen." Goed kijken en proeven dus, voordat we de handgeplukte walnoten in ons gerecht kunnen verwerken.

Onze verslaggever Loïsa de Wit bezoekt tijdens de Week van Ons Eten verschillende lokale boeren uit onze streek, waar ze ingrediënten verzamelt voor een bijzondere hartige taart. Morgen lees jij op onze website over het laatste ingrediënt.

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

Tijd voor taart! Hoe je van lokale ingrediënten een heerlijke quiche maakt

Na een week intensief op zoek te zijn geweest naar ingrediënten voor onze hartige taart, was het vri...

Scharrelkoeien uit Dordrecht vallen in de smaak: ‘Er komen zelfs klanten uit Delft’

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Gek van kaas: deze familie zit al zeven generaties in de zuivel

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Week van Ons Eten: Paul (62) is niet meer uit de groenteteelt weg te slaan

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...