Dordrecht, Netherlands

Oppositie in Papendrecht spreekt zich uit tegen aannemen extra ‘dure mensenmanagers’

De fracties van D66, OP en de PvdA willen niet dat er door de gemeente Papendrecht nieuwe, dure managers worden aangenomen in tijden van bezuiniging. Zij zijn van plan een motie met deze strekking in te dienen tijdens de behandeling van de financiële perspectiefnota 2025 in de gemeenteraad van 4 juli.
Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 2 juli 2024 09:00 | Aangepast op 1 juli 2024 15:13
De begroting van 2025 zal een tekort van minimaal 2 miljoen euro vertonen. Daarvoor zal er bezuinigd moeten worden en dreigt er volgens de drie partijen weer een extra belastingverhoging voor de inwoners. Zij willen dat het beschikbare geld gaat naar behoud van alle voorzieningen en naar ondersteuning van inwoners die hulp het hardste nodig hebben, en dus niet naar extra banen.

“Het gaat bij de extra banen om zogenoemde beleidsregisseurs en een adviseur. Een soort managers. Die kosten samen bijna vierhonderdduizend euro per jaar,” zegt Trijntje van Es, fractievoorzitter van D66. “Dat vinden wij onverantwoord. Zeker als je nu al weet dat er volgend jaar alweer over bezuinigingen gesproken gaat worden. Niet alles kan en er moeten keuzes gemaakt worden. Wij geven het geld liever uit aan goede scholen, cultuur en sport en willen ook investeren in duurzaamheid en de toekomst van onze gemeente.”

Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht, voegt daaraan toe: “Beleidsregisseurs en adviseurs zijn op zich al duur, maar zien altijd weer nieuwe extra taken, waar dan ook weer mensen voor moeten worden aangenomen. Wij vinden dat het werk prima gedaan kan worden met de mensen die er al zijn. Als je iets nieuws wil doen, doe iets anders niet of later. We duiken de komende jaren de rode cijfers in en je moet kiezen, je kan geld maar één keer uitgeven.”

Fractievoorzitter Karso van de PvdA sprak als derde: “Als we dit nu niet tegenhouden, dan zal je zien dat de OZB weer extra wordt verhoogd. De rekening van een gat in de begroting mag niet steeds bij de OZB-betalende inwoner worden gelegd. Er is een grens. En het is niet vanzelfsprekend dat met ambtenaren erbij, onze inwoners beter geholpen worden.”

Wat inwoners van Papendrecht gaan merken van de financiële tekorten op de begroting wordt pas volgend jaar duidelijk. Dan besluit de raad waarop bezuinigd wordt en of de belasting voor inwoners omhoog gaat.

Voor die tijd worden nog een paar grote investeringsbesluiten door de gemeenteraad genomen waarvoor het meeste geld al eerder werd gereserveerd. Dan gaat het onder meer om de bouw van twee scholengemeenschappen voor het voortgezet onderwijs, die samen meer dan 100 miljoen euro gaan kosten.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Speciale schakelklas voor Papendrechtse kinderen met rugzakje

Kinderen in Papendrecht die nog niet klaar zijn voor het reguliere basisonderwijs of daarin vastlope...

Opvallend rustige ochtend in Papendrecht na verkeerschaos van donderdag

Het is een opvallend rustige ochtend geweest in Papendrecht. Terwijl het verkeer donderdag helemaal ...

Ruim een maand omrijden in Papendrecht door verwijderen oude afvoerbuis

Weggebruikers opgelet: Waterschap Rivierenland verwijdert de komende weken de oude afvoerbuis tussen...

Waterfestijn brandweer trekt veel kinderen en ouders

De Papendrechtse brandweer hield maandagavond een waterfestijn voor kinderen bij de kazerne aan de W...

'Ik wil onze samenleving menselijk houden'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendr...

A15 tussen Papendrecht en Gorinchem vanaf vrijdag ruim een week dicht

Weggebruikers uit de streek opgelet: van vrijdag 09 augustus 22.00 uur tot en met vrijdag 16 august...