Dorsman en Zijderveld leverden allebei puike prestaties in de Franse hoofdstad. Zo pakte de 25-jarige Heerjansdammer, die een visuele beperking heeft, twee keer een gouden medaille. Eerst op de de 100 meter schoolslag en daarna op de 200 meter wisselslag, nadat hij ook al zilver had gewonnen op de 400 meter vrije slag.
Zijderveld, die geboren is zonder rechterhand, kampt met scoliose in haar rug en een schouderblokkade, won de gouden plak op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9.
Gehuldigd, geridderd en toegesproken
De twee zwematleten keerden gisteren pas terug uit Parijs, samen met de andere Nederlandse paralympiërs. Met een karrenvracht aan eremetaal (56 medailles) kwamen ze aan in Scheveningen, waar ze werden gehuldigd, geridderd en toegesproken door premier Schoof. Hij roemde de paralympische ploeg. "Vierde, dat is in één woord fantastisch, daar mogen jullie ongelooflijk trots op zijn", aldus Schoof.
Ook stond hij stil bij het doorzettingsvermogen en veerkracht van de topsporters. "Jullie verhalen zijn extra bijzonder, omdat ze bijna altijd beginnen met het woord 'beperking'. En ik weet dat ik moet oppassen met dat woord, want als paralympische topsporters laten jullie juist zien dat je je niet laat beperken. Topsport is topsport."
Extra eer voor Plat en Bangma
Onder de paralympiërs bevonden zich twee topsporters die extra in het zonnetje werden gezet. Jetze Plat en Tristan Bangma, die beiden op drie verschillende Spelen goud wonnen, werden bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In die categorie hoort ook tafeltennisster Kelly van Zon thuis. Zij won op vier verschillende Spelen goud en werd eerder al bevorderd.
Later op de dag hebben alle medaillewinnaars een ontmoeting met koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde.