De pop-up camping, die wordt georganiseerd door Vereniging Dabar Ablasserwaard, heeft iedere week plaats voor zo'n acht gezinnen vanuit heel Nederland. Dit zijn gezinnen die de afgelopen drie jaar niet in de mogelijkheid waren om op vakantie te gaan.
Eén van die gezinnen is familie van der Meij uit Hazerswoude-Rijndijk en zij zijn dolgelukkig dat ze op de camping mochten staan. “Het is een geweldige vakantie geweest. We hebben echt even kunnen uitrusten en nu kunnen we weer opnieuw beginnen. Anders blijf je continu in de stress zitten”, vertelt een vrolijke Wendy.
Naast dat de gezinnen hun rust hebben kunnen pakken, hebben ze ook aan genoeg activiteiten kunnen deelnemen. Van een bezoekje brengen aan de molens van Kinderdijk tot aan vissen en van bingoën tot aan lasergamen. Wendy vertelt hoe zij haar zoon deze week zag opbloeien. “Dit is een week waarin zijn dromen een beetje zijn uitgekomen, want hij wilde altijd al kamperen bij de boer, gaan varen en naar ‘Fien en Teun’. Dat heeft hij allemaal mogen beleven.”
Het concept
Het realiseren van de pop-up camping is ieder jaar weer een behoorlijke klus. De organisatie moet dan ook creatief zijn en is ook afhankelijk van sponsors. Dit jaar heeft boer Evert zijn koeien iets verderop laten grazen waardoor er een stuk land beschikbaar kon worden gesteld. De gasten slapen in caravans die worden uitgeleend door mensen van omliggende kerken en ook lokale bedrijven dragen hun steentje bij.
Daarnaast spelen vrijwilligers een essentiële rol. Willemieke van Wingerden is één van die vrijwilligers en elke dag weer beseft zij dat iedere familie zo zijn eigen verhaal heeft. “Hier komen gezinnen die om wat voor reden dan ook niet op vakantie zijn geweest. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire, die door omstandigheden niet kunnen werken of mensen die moesten vluchten uit hun eigen land.”
Taboe doorbreken
Campinggast Wendy weet dat er veel mensen in Nederland zijn die in een lastig financieel pakket zitten. Schaamte en opkropping ligt volgens haar op de loer. “Heel veel mensen schamen zich ervoor, maar soms kom je in een moeilijke situatie waar je niks aan kan doen, ook al doe je je best om alles goed te regelen.” Haar man Reinald vult aan dat het vooral belangrijk is om erover te praten. “Als je het niet kan delen zorgt dat alleen maar voor meer stress.”
Ondanks dat de pop-up camping een initiatief is met een sterke link naar het christelijke geloof, is iedereen er welkom, vertelt Willemieke. “Er zitten christelijke gezinnen bij, maar hier zijn ook moslims of mensen die niet geloven. Iedereen is hier gelijk.“
Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over pop-up camping de Alblashoeve: