Dordrecht, Netherlands

Pop-up camping creëert vakantieplezier voor gezinnen met beperkt budget

Pop-up camping de Alblashoeve Erik van Krimpen
Het is verre van prettig, als gezin leven van een structureel te kleine portemonnee. Even een vakantie boeken, is er voor hen dan ook niet bij. Pop-up camping ‘de Alblashoeve’ in Oud-Alblas brengt daar verandering in en biedt gezinnen die het financieel niet zo breed hebben kosteloos een vakantieplekje aan.
Erik van Krimpen | Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 27 juli 2024 12:00 | Aangepast op 27 juli 2024 09:24
De pop-up camping, die wordt georganiseerd door Vereniging Dabar Ablasserwaard, heeft iedere week plaats voor zo'n acht gezinnen vanuit heel Nederland. Dit zijn gezinnen die de afgelopen drie jaar niet in de mogelijkheid waren om op vakantie te gaan.

Eén van die gezinnen is familie van der Meij uit Hazerswoude-Rijndijk en zij zijn dolgelukkig dat ze op de camping mochten staan. “Het is een geweldige vakantie geweest. We hebben echt even kunnen uitrusten en nu kunnen we weer opnieuw beginnen. Anders blijf je continu in de stress zitten”, vertelt een vrolijke Wendy.

Naast dat de gezinnen hun rust hebben kunnen pakken, hebben ze ook aan genoeg activiteiten kunnen deelnemen. Van een bezoekje brengen aan de molens van Kinderdijk tot aan vissen en van bingoën tot aan lasergamen. Wendy vertelt hoe zij haar zoon deze week zag opbloeien. “Dit is een week waarin zijn dromen een beetje zijn uitgekomen, want hij wilde altijd al kamperen bij de boer, gaan varen en naar ‘Fien en Teun’. Dat heeft hij allemaal mogen beleven.”

Het concept
Het realiseren van de pop-up camping is ieder jaar weer een behoorlijke klus. De organisatie moet dan ook creatief zijn en is ook afhankelijk van sponsors. Dit jaar heeft boer Evert zijn koeien iets verderop laten grazen waardoor er een stuk land beschikbaar kon worden gesteld. De gasten slapen in caravans die worden uitgeleend door mensen van omliggende kerken en ook lokale bedrijven dragen hun steentje bij.

Daarnaast spelen vrijwilligers een essentiële rol. Willemieke van Wingerden is één van die vrijwilligers en elke dag weer beseft zij dat iedere familie zo zijn eigen verhaal heeft. “Hier komen gezinnen die om wat voor reden dan ook niet op vakantie zijn geweest. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire, die door omstandigheden niet kunnen werken of mensen die moesten vluchten uit hun eigen land.”

Taboe doorbreken
Campinggast Wendy weet dat er veel mensen in Nederland zijn die in een lastig financieel pakket zitten. Schaamte en opkropping ligt volgens haar op de loer. “Heel veel mensen schamen zich ervoor, maar soms kom je in een moeilijke situatie waar je niks aan kan doen, ook al doe je je best om alles goed te regelen.” Haar man Reinald vult aan dat het vooral belangrijk is om erover te praten. “Als je het niet kan delen zorgt dat alleen maar voor meer stress.”

Ondanks dat de pop-up camping een initiatief is met een sterke link naar het christelijke geloof, is iedereen er welkom, vertelt Willemieke. “Er zitten christelijke gezinnen bij, maar hier zijn ook moslims of mensen die niet geloven. Iedereen is hier gelijk.“

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over pop-up camping de Alblashoeve:

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Papendrechtse kinderen vermaken zich tijdens VakantieBijbelWeek

Jaar in jaar uit staat die er weer. De witte tent in het Vijverpark in Papendrecht. Ook dit jaar kwa...

Zomerschool groots afgesloten: ‘beetje moe, maar voldaan’

De zevende editie van de Dordtse Zomerschool is donderdagmiddag 17 augustus feestelijk afgesloten in...

Vakantie in Dordt: van kamperen in Krispijn tot zwemmen in het Wantijbad

De regen kwam deze week af en toe met bakken uit de lucht en ook dit weekend is de kans op neerslag ...

Cultuur Camping voor 60-plussers: drie dagen vol creatieve workshops

Voor kinderen wordt er in de zomermaanden vaak van alles georganiseerd, maar deze keer worden ook de...

Naaktcamping open en bloot over toekomst

Met de kleren uit zwemmen of kamperen. Bij de Dordtse naturisten vereniging 'Goed Af' is het de norm...