Het lokale systeem heeft als doel om de positie van Ridderkerkse woningzoekenden in eigen gemeente te verbeteren. Onderzoek naar de haalbaarheid van een eigen systeem maakte deel uit van het coalitieakkoord van Partij 18Plus, SGP, CDA en VVD.
SGP-fractievoorzitter Daan Kardol benadrukte tijdens het debat de wachttijden van woningzoekenden in Ridderkerk: “De wachttijd is nu 8 jaar. Aangezien men zich pas kan inschrijven vanaf 18, kunnen inwoners dan pas op hun 26ste aan een woning komen.”
Toename woningzoekenden
In het oorspronkelijke voorstel aan de raad voor een lokaal systeem schrijft het college: “Ridderkerk doet sinds 2015 mee aan de regionale samenwerking. Vanaf dat moment zien we een aanzienlijke toename van het aantal woningzoekenden dat in Ridderkerk naar een woning zoekt. Deze toename wordt onder andere veroorzaakt door de, ook in regionaal opzicht, relatief grote voorraad sociale huurwoningen in Ridderkerk.”
De gemeente heeft veel nieuwe sociale huurwoningen gebouwd, wat Ridderkerk een trekpleister maakt voor woningzoekenden. In de periode van 2020-2023 was Ridderkerk een van de weinige gemeenten die de doelen van het Rijk behaalden. Het Rijk wilde dat minstens 30 procent van nieuwbouw sociale huur was, in Ridderkerk was dit destijds 31 procent.
In de periode 2024-2027 heeft gemeente de bouw van 375 nieuwbouwwoningen en 175 aangepaste woningen, die allen onder sociale huur vallen, als doelstelling.
Verhoogde kosten
Alleen ChristenUnie en GroenLinks stemden tegen het voorstel. Beiden verwezen naar de verordening Woonruimtebemiddeling voor de regio Rotterdam. Daarin is verwerkt dat vanaf 2025 de gemeenten 50 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen met voorrang mogen toewijzen aan lokale woningzoekenden. GroenLinks en ChristenUnie vinden het daarom te vroeg om al stappen te ondernemen.
In Ridderkerk eindigt 41 procent van de sociale huurwoningen al bij lokale woningzoekenden, blijkt uit data van woningbouwvereniging Wooncompas. Het nieuwe systeem zou dus een verschil van 9 procent kunnen maken. Daar staat tegenover dat de kosten voor woningzoekenden zullen stijgen. Het inschrijfgeld voor het nieuwe systeem zou 29 euro worden, met daarna een jaarlijks bedrag van 25 euro. Als inwoners ook buiten Ridderkerk willen zoeken, zullen ze zich alsnog bij Woonnet Rijnmond moeten inschrijven.
Invullen van plannen
Alle huidige inschrijvingen worden overgezet naar het nieuwe systeem. Dit betekent dat als men al 5 jaar staat ingeschreven bij Woonnet Rijnmond, zij die jaren mogen meenemen naar het lokale systeem.
Voor woningzoekenden met urgentie, die op korte termijn een woning nodig hebben vanwege persoonlijke omstandigheden, wordt een uitzondering gemaakt. Deze kunnen ook na 31 december via Woonnet Rijnmond een woning in Ridderkerk verkrijgen.
Oproep tot afwijzing
Woningbouwvereniging Wooncompas en Mona Keijzer, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, riepen de gemeente Ridderkerk op om dit voorstel niet door te voeren. Het Rijk is bang voor een kettingreactie, waarbij andere gemeenten ook zullen wegstappen van regionale regelingen.
Het is momenteel nog niet duidelijk welke volgende stappen de gemeente moet maken om het nieuwe systeem een mogelijkheid te maken vanaf 2026.