Mee met de tijd
"De traditionele huisartsenpraktijk voldoet niet meer aan de moderne tijd.” vertelt zorgwethouder Cees Paas van de gemeente Sliedrecht. “Tegenwoordig zijn er veel meer praktijkondersteuners actief. Ook zijn er steeds meer huisartsen die parttime werken.” Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat gemeenten faciliteiten moeten realiseren, die voldoen aan de ruimtebehoefte van de moderne huisartsenzorg. Daar zetten we nu op in.
De samenwerking moet gaan leiden tot “een verbeterd vestigingsklimaat en de ontwikkeling van multifunctionele gezondheidscentra, waarbinnen het huidig aanbod van huisartsenzorg kan worden verbeterd en uitgebreid.” Volgens de overeenkomst zullen praktijken in de Drechtsteden daarom meer mogelijkheden krijgen tot schaalvergroting en wordt de instroom van nieuwe huisartsen naar de streek bevorderd.
Druk
De huisartsenzorg staat zowel landelijk als regionaal onder grote druk. Nog geen week geleden viel bijvoorbeeld het doek voor de omstreden huisartsenketen Co-Med, waardoor er nu duizenden patiënten in Den Haag en Amsterdam overgeplaatst moeten worden naar een nieuwe huisarts. De problemen? Wanpraktijken en gebrekkige informatievoorziening naar zorgverzekeraars.
De grootste problemen in de huisartsensector komen echter niet door malafide huisartsenpraktijken, vaker ligt het probleem bij de eisen die worden gesteld aan bestaande praktijken. Startende huisartsen, waar er ondanks de grote personeelstekorten in de zorg wel genoeg van zijn, zoeken een praktijk waar zij multifunctioneel kunnen samenwerken om de beste zorg voor patiënten te kunnen leveren. Vaak kunnen bestaande praktijken niet aan die wensen voldoen. Daarvoor moet de getekende overeenkomst een uitkomst zijn.
Ondertekenen
Zorgwethouder Cees Paas kwam op donderdag 20 juni samen met vertegenwoordigers van DrechtDokters en zorgverzekeraars. In het medisch centrum aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht werd de overeenkomst tussen de de partijen ondertekend waarmee zij een al bestaande samenwerking kracht bijzetten. Later zullen ook de wethouders van de andere betrokken gemeenten nog hun handtekening onder de overeenkomst zetten.
Om de druk op de zorg te verlichten ligt er volgens Paas overigens ook een belangrijke rol bij de burger: "We moeten ons er bewust van zijn dat je niet met iedere gezondheidsklacht naar de huisarts hoeft te stappen." Die boodschap aan bewoners lijkt overbodig, in Sliedrecht gaan bewoners minder vaak naar de huisarts dan gemiddeld.