Dordrecht, Netherlands

‘Sociale Dienst op rand van afgrond’, medewerkers trekken aan de bel

Het is er een puinhoop. Dat is kort samengevat hoe volgens anonieme medewerkers de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) ervoor staat. Zorgfraude wordt niet aangepakt, kritische medewerkers krijgen structureel te maken met intimidatie en pesterijen, en afdelingen zijn dusdanig onderbezet dat burgers maandenlang moeten wachten op hulp. Een brief aan alle betrokken gemeenteraden laat weinig aan de verbeelding over, en de verantwoordelijk wethouder kondigt een onderzoek aan.
Coen Theuwis | 3 december 2024 18:00 | Aangepast op 3 december 2024 18:00
"De beschuldigingen zijn ernstig", vertelt Chris van Benschop. Als wethouder Werk en Inkomen namens de Drechtsteden betrokken bij de Sociale Dienst, heeft zij stappen aangekondigd naar aanleiding van de anonieme aantijgingen. "Als dit klopt, dan hebben we een grote klus te klaren. De brief bestaat uit nog niet geverifieerde informatie en dat is de reden dat we hebben besloten onafhankelijk onderzoek naar deze zaak te laten doen."


Terug naar die brief, die telt zeven kantjes en bijna vierduizend woorden. De medewerkers leggen haarfijn uit waar het volgens hen aan schort. “De cultuur binnen de SDD is volledig vergiftigd door een angstcultuur, waarin kritische medewerkers systematisch geïntimideerd, gemarginaliseerd en geëlimineerd worden”, aldus de opstellers.

Maar, ook zou “de afdeling Handhaving, die verantwoordelijk was voor het opsporen van fraude op het gebied van Participatiewet-uitkeringen en zorggelden (WMO)” onder het huidige management volledig zijn ontmanteld. En dat heeft de nodige gevolgen: “In gemeenten die wel effectief toezicht houden, worden jaarlijks miljoenen euro’s aan onterecht gedeclareerde zorggelden teruggevorderd.”

Management zou ontkennen
Geld dat volgens de medewerkers in de Drechtsteden nu dus verdwijnt. Daarnaast zou het management van de dienst ontkennen dat in onze regio sprake zou zijn van zorgfraude, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al een tijd alarm slaat over het toenemende probleem van zorgfraude in het hele land.

De manier van leidinggeven doet veel medewerkers besluiten de dienst te verlaten, schrijven de klokkenluiders. Met alle gevolgen van dien. “De hoge vertrekcijfers hebben geleid tot een structurele leegloop, waardoor de resterende medewerkers zwaar onder druk staan en veel beleidsposities niet (meer) effectief kunnen worden ingevuld.”

Maandenlang wachten
Zo zou het kommer en kwel zijn op de afdeling Schuldhulpverlening. Door enorme achterstanden moeten burgers maandenlang wachten op hulp. “Schulden blijven oplopen en de druk op de betrokkenen neemt toe, wat hun welzijn verder aantast”, aldus de briefschrijvers.

Ook is het door personeelstekorten geregeld onmogelijk om bij burgers thuis langs te gaan om te kijken welke WMO-zorg zij nodig hebben. “Het resultaat is een aanzienlijke afname van de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor de mensen die het het hardst nodig hebben.”

In alles wordt gewezen naar directeur David van Maanen als veroorzaker van de problemen. Daarbij wijzen de anonieme medewerkers naar zijn vorige functies als directeur van andere organisaties. “Zijn werkwijze heeft bewezen dat misstanden systematisch worden toegedekt, terwijl fraude en misbruik niet worden aangepakt.”

Vakbonden geschokt
De directeur zit intussen met verlof thuis, om het aangekondige onderzoek niet voor de voeten te lopen. Vakbonden FNV en CNV reageren geschokt op de brief. Er zouden de afgelopen maanden wel wat meldingen zijn binnengekomen, maar de ernst van de beschuldigingen was tot aan vandaag nog niet zo duidelijk verwoord als in de brief.

De vakbonden gaan in gesprek met leden om te kijken wat ze voor hen kunnen betekenen. De ruim 600 medewerkers van de SDD zijn dinsdagmiddag door de leiding en de wethouder bijgepraat over de ontstane situatie. De gemeenteraad van Dordrecht praat dinsdagavond besloten over de kwestie.

Meest gelezen

Overval gepleegd door groep jongeren

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 27 nov 2024 12:04

Lees ook

Melding misstanden Sociale Dienst, directeur treedt tijdelijk terug

Het rommelt bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Diverse anonieme meldingen van structurele misstande...

Woedend zwaait Ali met mes in pand sociale dienst: 'Give me my money!'

Voor Dordtenaar Ali B. (43) is deze zomer de maat vol. De geboren Iraniër heeft amper geld op zijn b...

Sociale Dienst Drechtsteden maakt de stap naar betaald werk makkelijker

Voor inwoners van de Drechtsteden die een uitkering krijgen is de stap naar betaald werk makkelijker...

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...

Zorgeloos samenwonen voor bijstandsgerechtigden dankzij proef

Wat een gezellige en mooie mijlpaal zou moeten zijn, is voor bijstandgerechtigden vaak een ingewikke...

500 euro extra energietoeslag voor Drechtstedelingen met een laag inkomen

Inwoners van de Drechtsteden met een laag inkomen en een hoge energierekening krijgen via de Sociale...