"Daar hopen we eigenlijk ook op, zo hebben we het traject echt ingestoken", benadrukt locatiemanager Onno Terpstra van Riederborgh. Hij stipt aan dat de statushouders vrijwilliger mogen blijven, maar er ook mogelijkheden zijn voor een betaalde baan. "Dat kan ook, op de voorwaarde dat mensen een bepaald taalniveau beheersen."
Taalcursus
Om dat voor elkaar te krijgen, is de Bibliotheek AanZet ook onderdeel van het project. Vanuit het zogeheten 'taalpunt' krijgen de deelnemers een speciaal op zorg gerichte taalcursus.
Statushouders Parel Kovacs uit Hongarije, Maria Arcilia uit Colombia en Pari Safari uit Iran zijn drie van de deelnemers aan het project. Ze helpen met allerlei hand- en spandiensten in en om het restaurantje van Riederborgh. Bewoners van en naar hun kamer brengen, koffie inschenken, helpen met knutselen of 'gewoon' een kletspraatje met de ouderen. Want hoewel er een taalbarrière is, gaat dat laatste ze steeds makkelijker af.
Contact leggen
"We merken echt dat mensen contact proberen te leggen met bewoners", ziet Terpstra. "Dat is soms best spannend als je zelf nog maar beperkt bent in je woordenschat, maar we merken dat mensen het initiatief écht nemen. Dat wordt ontzettend gewaardeerd door onze bewoners." Tegelijkertijd plukt ook Riederborgh, dat 'heel erg behoefte' aan nieuwe collega's heeft, de vruchten van het initiatief.
Als de ervaringen van alle kanten positief zijn, zou het zomaar kunnen dat er naar verloop van tijd een tweede groep statushouders aan het project begint.