Op zo'n dag maken de leerlingen van verschillende scholen kennis met de veelzijdigheid van techniek, een sector die veel meer te bieden heeft dan vaak wordt gedacht. Dit soort belevingsdagen zijn een belangrijk moment om jongeren te enthousiasmeren voor techniek en hen te laten zien dat dit een plek is waar zij een verschil kunnen maken.
Een toekomst vol kansen
Techniek staat nooit stil. Innovaties, vernieuwingen en de digitale revolutie maken het vakgebied bijzonder dynamisch. Toch kampt de technische sector met een groeiend tekort aan gekwalificeerd personeel. Dit probleem zal de komende jaren alleen maar toenemen zonder de juiste aandacht.
Om die reden is het essentieel om jongeren al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor techniek. De STO Belevingsdagen spelen hierop in door leerlingen uit de brugklas (12- en 13-jarigen) uit te nodigen en hen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de technische mogelijkheden die hen te wachten staan.
Het programma van deze woensdag op de VMBO-school Loket is gevarieerd opgebouwd, waarin interactieve workshops, presentaties en technische demonstraties centraal staan. Van scheepvaart tot de brandweer, de leerlingen kregen de kans om zelf aan de slag te gaan en te ontdekken wat techniek werkelijk inhoudt.
Dringende noodzaak
Machteld Pot HR-adviseur bij Amega, benadrukt het belang van initiatieven zoals de STO Belevingsdagen: "Wij zijn hoofdsponsor van het initiatief, omdat wij zelf merken dat het van groot belang is dat hier aandacht voor komt. De jeugd heeft de toekomst, en techniek speelt daarin een cruciale rol. Wij willen graag ons steentje bijdragen."
"Wat veel jongeren zich niet realiseren", vervolgt Pot, "is dat techniek niet alleen draait om het werken met machines of in fabrieken. Het biedt meer dan een toekomst; het is een plek om te groeien." De STO Belevingsdagen boden leerlingen de kans om niet alleen te ontdekken wat techniek is, maar ook om te ervaren hoe het is om in dit vakgebied te werken.
"We hebben hier alleen van ons eigen bedrijf al drie verschillende laagdrempelige dingen meegenomen om kennis te maken met ons vakgebied", legt Pot uit. "Er lopen automonteurs rond voor vragen over de autos die we bij hebben. Wij hebben een quizvraag over een bus die helemaal van top tot teen is klaargemaakt voor ons werk, en de kinderen mogen een deuk in een autodeur slaan en deze er weer uithalen. Al met al is er genoeg te doen, denk ik."
De weg naar een technische carrière
De projectleider Albert de Zwart kan net zoals ieder jaar volgens hem terugkijken op een geslaagde dag. "Met het project Sterk techniekonderwijs doen wij een aantal van dit soort dingen om het probleem van de tekorten op onze markt aan te pakken", vertelt hij. "Hiervoor krijgen we subsidie en daarom kunnen we er elke keer weer iets moois van maken."
Gelukkig voor hem lijkt het te werken. "We zien een stijgende lijn in het aantal kinderen dat zich aanmeldt voor een technisch profiel. Bovendien is deze positieve verschuiving ook te zien bij scholieren die vaker kiezen voor een technische vervolg- of beroepsopleiding. Wat mij betreft allemaal super positief."
Bekijk hier de reportage over de belevingsdagen: