Dordrecht, Netherlands

Uitbreiding blauwe zone en maatwerk moeten parkeerprobleem Alblasserdam oplossen

Ook aan het Cortgene is er geen parkeerplek te vinden
Nauwelijks plekken voor winkelpubliek in het centrum en overvolle straten in de woonwijken bepalen het dorpsbeeld in Ablasserdam. Daarom oppert het gemeentebestuur een mogelijke uitbreiding van de blauwe zone in het centrum en maatregelen in woonwijken.
Redactie Streek 56 | 7 oktober 2024 15:30 | Aangepast op 7 oktober 2024 15:30
Uit een door de gemeente aangevraagd onderzoek blijkt dat er een groot parkeerprobleem is in Alblasserdam. Veel van de kleine dorpsstraten zijn in de loop der jaren niet meegegroeid met het toenemend aantal auto's. Een groot deel van de inwoners van de gemeente ervaart parkeren in Alblasserdam dan ook als een probleem, concludeert het onderzoek.

10.000
In januari 2024 stonden er bijna 10.000 personenauto's geregistreerd in Alblasserdam, op een inwonersaantal van ongeveer 20.000. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal stijgen als de bereikbaarheid met het OV blijft afnemen. Op dit moment is de Waterbus de snelste optie om in grotere steden als Dordrecht of Rotterdam te komen.

In negen woonwijken binnen de gemeente ligt de parkeerdruk volgens het onderzoek in de nacht boven de 80%. Dat betekent dat nagenoeg parkeerplaatsen bezet zijn. Vaak wordt er dan illegaal geparkeerd wat dan weer tot overlast leidt. Dat uit zich ook in het werk van handhavers, waar een grote groei van het aantal parkeergerelateerde meldingen te zien is.

In drie jaar tijd is meer dan een verdubbeling in het aantal Fixi-meldingen die gaan over parkeren. Waar er tussen maart 2020 en maart 2021 327 meldingen binnen kwamen over parkeren waren dat er in diezelfde periode van 2022-2023 737. Dus wil het gemeentebestuur in haar plannen richting 2030 maatregelen nemen.

Maatregelen
De gemeente wil het probleem met capaciteit voor winkelpubliek in het centrum oplossen door meer auto's naar het parkeerterrein bij Landvast te gidsen. De blauwe zone aldaar zou op haar beurt worden uitgebreid naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis. Deze ontlasting van het centrum zou 44 parkeerplekken moeten opleveren.

Verder zou een groot scala aan kleine oplossingen voor een verlichting van de parkeerdruk moeten zorgen. Zo wil de gemeente kijken naar de mogelijkheid om straten één richting te geven, zodat er aan beide kanten geparkeerd kan worden. Ook het 90 graden draaien van parkeerplaatsen zou een verdubbeling kunnen opleveren, met als kanttekening dat de straat daar breed genoeg voor moet zijn.

De blijvende groei in het aantal auto's betekent echter wel dat de geplande maatregelen in de toekomst wellicht niet voldoende zijn. Dus noemt het gemeentebestuur als laatste redmiddel het toekennen van parkeervergunningen. Maar gezien de verwachte tegenstand van bewoners, uit een enquête blijkt dat 40% daar fel op tegen is, ligt die oplossing voor het gemeentebestuur nog niet op tafel.

De ideeën van het gemeentebestuur worden volgende week in een commissievergadering besproken, daarna is het aan de Alblasserdamse gemeenteraad.

Lees meer over:

parkeren|Alblasserdam|plannen|

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Plannen voor Station Leerpark beginnen vorm te krijgen

Pascal Lenstra | 17 okt 2024 08:00

Lees ook

Gratis lid worden van vereniging in Alblasserdam: waardebon voor nieuwe inwoners

Elke nieuwe inwoner van Alblasserdam krijgt een waardebon van 75 euro om lid te worden van een lokal...

Persoonlijke huiswerkhulp: al 20 jaar gerund door vrijwilligers

Hulp krijgen bij het maken van je huiswerk. Leerlingen van de basis- en middelbare school kunnen al ...

Nu haar eigen chemotherapie is afgelopen, zet Rose (13) zich in voor andere kinderen met kanker

26 maanden lang had Rose (13) chemotherapie tegen haar lymfeklierkanker. Toen ze na de chemo in een ...

Laatste zomerse week van het jaar draagt bij aan succesvol Havenfestival

Muziek, broodjes en een hoop gezelligheid. In Alblasserdam werd de 32e editie van het jaarlijkse Hav...

Wat hebben de allerrijksten ter aarde te zoeken in Alblasserdam? Het antwoord is: superjachten

Ze geven nooit wat prijs, maar de allerrijksten van de wereld komen er geregeld over de vloer: jacht...

In Alblasserdam zijn ze bijna klaar voor Emma Heesters

Er moeten nog lampen worden opgehangen en het geluid moet nog worden getest. Maar verder is alles kl...