Dordrecht, Netherlands

Van Sliedrecht Sport naar de Olympische Spelen: ‘Ik hoef die vlag niet te dragen’

De Groot in actie bij één van de internationale toernooien waar dit jaar aan deelnam Privé-archief Yorick de Groot
Komende zomer zijn de Olympische Spelen in Parijs. In de serie Olympiërs in de Drechtsteden spreken wij sporters uit de regio die op jacht gaan naar medailles. We blikken terug op de voorbereiding, maar kijken vooral vooruit. Daarnaast gaat het ook over de medaillekansen. De eerste sporter aan het woord is Yorick de Groot, beachvolleyballer uit Sliedrecht.
Redactie Streek 56 | Luc Nieuwenhuijzen | 20 juni 2024 19:00 | Aangepast op 20 juni 2024 15:48
Yorick de Groot is opgegroeid in een echte volleybalfamilie. Zijn vader was altijd jeugdtrainer en zijn moeder speelde in het eerste van Sliedrecht. Vanaf zijn tweede was hij altijd in de zaal te vinden. Met zijn 1.92 meter is hij niet de grootste van het veld. Daarom maakte hij de overstap naar het beachvolleybal. Daar waren zijn kansen het grootst om zijn olympische droom waar te maken.

En dat is gelukt. Samen met zijn partner Stefan Boermans is hij geplaatst voor de Spelen in Parijs. De aanloop was in eerste instantie hobbelig. Beiden hadden last van blessures. De Groot had een hernia en kon maanden niet spelen. Gelukkig voor De Groot begon de olympische cyclus om je te kunnen plaatsen in 2023. En toen was hij dus fit genoeg. “Ik heb er lang uit gelegen. De hernia zat in het midden van mijn rug. Volgens de artsen was het een zeldzame plek en is de kans dat de blessure terugkomt klein”, zegt hij. “Toch blijf je opletten.”

Toernooien
Veel toernooien spelen voor de kwalificatie is erg belangrijk volgens De Groot. “Normaal wil je 17 a 18 toernooien spelen. Wij hebben er maar op 13 toernooien aanwezig. De druk staat er dan op. Je mag niet slecht spelen, want dan plaats je je niet. Dit was de enige manier.” De Groot en Boermans waren bestand tegen de druk, want zij wonnen bijvoorbeeld in maart het prestigieuze Elite 16-toernooi in Qatar. Door de overwinning stegen zij op de wereldranglijst en waren ze al bijna zeker van de Spelen.

Het winnen van het toernooi in Qatar was niet alleen goed voor hun plaats op de ranglijst, maar ook voor het vertrouwen. De wereldtop werd verslagen met dominant spel. “We zijn van tactiek veranderd. In het beachvolleybal zijn daar de Zweden mee begonnen. Zij spelen de bal 2x over het net in plaats van 3x”, zegt de Groot. “Daar hebben wij ook op getraind. Stefan en ik hebben duidelijke afspraken gemaakt over wie er verantwoordelijk is voor bepaalde ballen op het veld. We vertrouwen elkaar blindelings.”

Medaillekansen
Inmiddels staat het duo op de vierde plek op de wereldranglijst en maken ze dus serieus kans op een medaille. De Groot gelooft er ook in. “We hebben laten zien dat we van iedereen kunnen winnen. We weten dat van onszelf. We moeten ervoor zorgen dat we ons hoofd koel weten te houden en dan zou het kunnen lukken.”

De Groot heeft vooral veel zin in de Spelen. “Ik kijk eigenlijk uit naar het hele plaatje”, zegt hij. “Het stadion voor de beachvolleyballers is onder de Eiffeltoren. Dat is erg speciaal. Ik hoef niet per se de vlag te dragen. Ik blijf liever op de achtergrond, zegt hij. “Ik ga ook proberen om andere sporten te bekijken, als dat lukt. Bij de volleybaldames ga ik zeker kijken."

Lees ook

Sleeking grijpt brons op Spelen met waterpolosters

De Dordtse waterpoloster Brigitte Sleeking heeft een bronzen medaille overgehouden aan de Olympische...

Sleeking van held naar schlemiel in olympische halve finale waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters zijn er donderdagmiddag niet in geslaagd om de olympische finale te be...

Beachvolleyballer De Groot uitgeschakeld in kwartfinales Parijs

De Sliedrechtse beachvolleyballer Yorick de Groot is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken...

Grote bijdrage Dordtse waterpoloster Sleeking bij bereiken halve finale op Spelen

De Nederlandse waterpolosters, met de Dordtse Brigitte Sleeking in de gelederen, staan in de halve f...

Beachvolleyballer De Groot met speels gemak naar kwartfinales Spelen

De Sliedrechtse beachvolleyballer Yorick de Groot heeft vrij gemakkelijk de kwartfinale bereikt. Sam...

Sliedrechtse beachvolleyballer foutloos naar achtste finales Spelen

De Sliedrechtse Yorick de Groot en zijn companion Stefan Boermans hebben ook hun laatste beachvolley...