Dordrecht, Netherlands

'Veelbelovende' eerste resultaten nieuwe inzamelmethode afval

De nieuwe afvalbakken van de gemeente Papendrecht Hans Hulswit
De gemeente Papendrecht is tevreden over de eerste resultaten van de nieuwe manier van afvalinzameling. Dat blijkt uit een tussenrapport dat de gemeente deze week publiceerde. Opvallend is dat de hoeveelheid restafval in januari, februari en maart met maar liefst 65% is afgenomen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vier jaar.
Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 18 juli 2024 12:00 | Aangepast op 18 juli 2024 10:53
“Inwoners van Papendrecht doen het goed”, meldt de gemeente in een persbericht over de afvalinzameling in het dijkdorp. Sinds het begin van 2024 is de gemeente begonnen met een nieuwe vorm van afvalinzameling, waarbij er meer nadruk wordt gelegd op het scheiden van afval. Zo moeten inwoners betalen per zak restafval die zij inleveren. Voor andere soorten vuilnis hoeft dat juist niet.

100 kilo
De gemeentelijke doelstelling voor 2024 is dat iedere inwoner maximaal 100 kilo restafval inlevert. In het eerste kwartaal werd er volgens de eerste cijfers 28 kilo per persoon ingeleverd. Net boven de doelstelling, maar nog altijd een zeer goede score.

Met dit resultaat staat de gemeente namelijk in de top drie van gemeenten waar HVC afval inzamelt wat betreft fijn en grof huishoudelijk afval. Ze moet alleen Medemblik en de Noordoostpolder boven zich dulden.

De scheiding van herbruikbaar afval verloopt nog beter: de hoeveelheid GFT steeg met 60%, papier en karton met 14% en textiel met 25%. Alleen de hoeveelheid PBD (plastic, blik en drinkpakken) steeg met wel 240%. Ook de hoeveelheid grof restafval is nog hoog en verdient volgens de gemeente de komende tijd meer aandacht.

Trotse wethouder
Verantwoordelijk wethouder Arjan Kosten is dik tevreden over de resultaten uit het tussenrapport: “Wie had deze prachtige resultaten verwacht! Ik hield er rekening mee dat onze inwoners zouden moeten wennen aan het nieuwe systeem. Afgaand op sommige reacties kreeg ik de indruk dat er veel weerstand was, maar de keiharde cijfers laten gelukkig iets anders zien: het merendeel van Papendrecht doet het hartstikke goed of probeert dat in ieder geval. En dat vind ik een dik compliment waard.”

Aandachtspunten
Naast het al genoemde grof restafval stipt het rapport nog wel enkele aandachtspunten aan. Zo is er een klein aantal locaties waar afval naast containers wordt gezet. Met behulp van afvalcoaches, toezichthouders en aanvullende communicatie moet daar meer aandacht aan worden gegeven.

Ook is gebleken dat bij sommige inwoners een misverstand bestaat. Zij denken dat zij ook voor het weggooien van GFTe en PBD extra moeten betalen. Dat is niet het geval. Voor weggooien van GFTe en PBD gebruiken inwoners wel hun pasje, maar zij betalen daar niet extra voor. Per zak betalen is alléén voor restafval.

Tot slot zijn er vuilnispassen waar abnormaal veel restafval mee weggegooid wordt. Er zijn daarnaast juist passen waarmee nog helemaal geen restafval is weggegooid. De gemeente neemt contact op met bewoners waar dit mogelijk het geval is om na te gaan wat daar de reden van is.

Lees meer over:

Papendrecht|afvalscheiding|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Speciale schakelklas voor Papendrechtse kinderen met rugzakje

Kinderen in Papendrecht die nog niet klaar zijn voor het reguliere basisonderwijs of daarin vastlope...

Opvallend rustige ochtend in Papendrecht na verkeerschaos van donderdag

Het is een opvallend rustige ochtend geweest in Papendrecht. Terwijl het verkeer donderdag helemaal ...

Ruim een maand omrijden in Papendrecht door verwijderen oude afvoerbuis

Weggebruikers opgelet: Waterschap Rivierenland verwijdert de komende weken de oude afvoerbuis tussen...

Waterfestijn brandweer trekt veel kinderen en ouders

De Papendrechtse brandweer hield maandagavond een waterfestijn voor kinderen bij de kazerne aan de W...

'Ik wil onze samenleving menselijk houden'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestersgebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendr...

A15 tussen Papendrecht en Gorinchem vanaf vrijdag ruim een week dicht

Weggebruikers uit de streek opgelet: van vrijdag 09 augustus 22.00 uur tot en met vrijdag 16 august...