Het gebouw was sinds eind februari in gebruik als opvang voor 85 meerderjarige vluchtelingen. De gemeenteraad had de locatie echter al aangewezen en als woningbouwlocatie. De grond was zelfs al verkocht, maar in de tijd die de ontwikkelaar nodig had om nieuwbouw van de grond te krijgen kon de oude bebouwing nog dienst doen als opvanglocatie.
Binnenkort beginnen de sloopwerkzaamheden, waarbij ook de nabijgelegen brandweerkazerne tegen de grond gaat. Er moeten drie woontorens met huurappartementen gaan verrijzen op de locatie.
Het vertrek van de 85 vluchtelingen betekent dat Papendrecht, dat al onder het bij Spreidingswet verplichte aantal opvangplekken zat, nu nog minder vluchtelingen opvangt. Een woordvoerder laat weten dat "het college en de gemeenteraad van Papendrecht nadrukkelijk de wens hebben uitgesproken om ook in Papendrecht onderdak te blijven bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld."
Of de gemeente daarbij voldoet aan de door het rijk opgelegde aantallen vluchtelingen in het kader van de Spreidingswet, is volgens de woordvoerder "minder belangrijk dan het naar vermogen leveren van een bijdrage aan het vluchtelingenprobleem, passend bij de schaal van Papendrecht."
De gemeente Papendrecht zit desondanks niet stil als het gaat om opvanglocaties.Begin 2025 moet een tweede opvanglocatie aan de Weteringsingel 14 openen. Deze komt in het voormalig kantoorpand van de Rabobank en moet ruimte bieden voor maximaal 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
De bewoners van de locatie aan de Poldermolen 8 komen daar echter niet te zitten, een woordvoerder van de gemeente Papendrecht laat weten dat deze vluchtelingen door het COA uitgeplaatst zijn naar een andere locatie in Nederland. Bij de gemeente is niet bekend waar zij naartoe zijn.