Wethouder Jacqueline van Dongen heeft de onthulling van twee nieuwe voetgangersbruggen bij de Oostkeetshaven en het Balkengat aan het Maaspad in Zwijndrecht officieel verricht. De bruggen zijn niet alleen een verbetering voor de wandelroute, maar ook een eerbetoon aan de rijke historie van de regio.
350 jaar zouthistorie
De nieuwe bruggen zijn voorzien van informatieborden die de belangrijke rol van de zoutindustrie in de geschiedenis van Zwijndrecht toelichten. Maurice de Jongh van de Historische Vereniging Zwijndrecht en geschiedschrijver Kees Popijus gaven tijdens een wandeling over het Maaspad context aan deze ontwikkelingen. "De zoutindustrie heeft 350 jaar lang een cruciale rol gespeeld in onze stad," aldus Popijus.
De oude bruggen, die door controles als verouderd werden beschouwd, zijn in april 2024 verwijderd. De gemeente Zwijndrecht heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan; 85% van het hout van de oude bruggen is hergebruikt voor andere projecten. Van de nieuwe bruggen, gemaakt van wit metaal, wordt verwacht dat ze 100 jaar meegaan en volledig herbruikbaar zijn.
Symboliek in ontwerp
Een bijzonder element van de Oostkeetshavenbrug zijn de zoutvaatjes in de leuningen, die verwijzen naar de zoutindustrie die het gemeentewapen van Zwijndrecht siert. De Oostkeetshaven werd speciaal gegraven voor de aan- en afvoer van zout, wat de ontwikkeling van de stad heeft vormgegeven.
Jacqueline van Dongen benadrukte het belang van de nieuwe bruggen: "Het Maaspad is een populaire wandelroute en met deze nieuwe bruggen hebben we de toegankelijkheid vergroot. Het is een duurzame oplossing die generaties meegaat." De bruggen zijn nu een prachtige aanvulling op het landschap en een verbinding tussen het heden en de rijke geschiedenis van Zwijndrecht volgens de wethouder.
Kijk hieronder de reportage over de zouthistorie: