Dordrecht, Netherlands

Wat hebben de allerrijksten ter aarde te zoeken in Alblasserdam? Het antwoord is: superjachten

Oceanco Alblasserdam Rijnmond
Ze geven nooit wat prijs, maar de allerrijksten van de wereld komen er geregeld over de vloer: jachtenbouwer Oceanco uit Alblasserdam. Dit enorme bedrijf was al goed voor 37 superjachten. Eén van deze 37 werd zelfs speciaal gebouwd voor de op één na rijkste man ter wereld: Jeff Bezos.
Rijnmond | 16 september 2024 09:30 | Aangepast op 15 september 2024 14:41
Het grote scheepsbouwbedrijf, dat 300 medewerkers telt, heeft de wortels in Zuid-Afrika liggen, is te lezen op de website van jachtmakelaar Atlatantic Yacht and Ship. Niet alleen komen de eerste investeerders van het bedrijf uit dat land, er werden aanvankelijk ook grote delen van de boten gebouwd, die vervolgens worden afgemaakt in Nederland. Later verhuist alle productie naar Alblasserdam.
Tegenwoordig is het bedrijf van miljardair Mohammed Al Barwani uit Oman. Hij kocht het bedrijf in 2010.

Oceanco is naast Feadship (in Makkum), Heesen (in Oss) en Damen Yachting (in Vlissingen) een van de vier grote jachtenbouwers in Nederland. Het bedrijf uit Alblasserdam behoort met een jaarlijkse omzet van zo'n 233 miljoen euro volgens Follow the Money tot de top van de wereldmarkt.

In de 37 jaren dat Oceanco bestaat, wisten allerlei beroemdheden
het bedrijf te vinden. Model Kylie Jenner, zanger J Balvin en acteur Jared Leto worden regelmatig gespot op een gehuurd Oceanco-jacht. Voor Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, werd er zelfs eentje in opdracht gebouwd.

Voor al die rijke klanten staan er op de website van de scheepsbouwer zelfs tips, zodat duidelijk is hoe ze met hun privéjet of helikopter bij de werf in Alblasserdam kunnen komen. Helikopters mogen gewoon op het terrein in Alblasserdam zelf landen, privéjets moeten richting Rotterdam The Hague Airport.
'The Wellesley'
Het begint voor Oceanco allemaal in 1993, met de tewaterlating van hun allereerste jacht The Wellesley. Met haar lengte van ‘slechts’ 56 meter is het een van de kleinste jachten die het bedrijf ooit heeft gemaakt.

De lengtes van de jachten die Oceanco maakt is door de jaren heen namelijk flink opgeschroefd. Voor de eeuwwisseling ligt het gemiddelde van de eerste acht schepen nog op zo’n 48 meter. De 29 schepen die daarna worden gebouwd, hebben een gemiddelde lengte van zo'n 85 meter.
Alblasserdam, Zwijndrecht, Monaco
In de tussentijd breidt Oceanco ook de werkruimte uit. De ontwerp-, marketing- en communicatieafdelingen zijn nu te vinden in Monaco. Daar worden ook vaak grote bootshows gehouden met Oceanco als een van de belangrijkere leveranciers.

In 2019 wordt aan Alblasserdam en Monaco ook Zwijndrecht toegevoegd. De voormalige scheepswerf van Heerema in Zwijndrecht wordt overgenomen nadat deze een jaar eerder werd gesloten. De werf op bedrijventerrein Groote Lindt wordt omgetoverd tot bouwplaats voor de eerste fase van de superjachten. Alle jachten beginnen tegenwoordig hier en worden afgemaakt bij het hoofdkantoor in Alblasserdam.

Een bioscoop op een boot
Niks is te gek bij het bedrijf. In december 2023 arriveert een nieuw 111
meter lang schip in Alblasserdam, nadat de eerste bouwfase was afgerond in Zwijndrecht. Het enorme gevaarte heeft een eigen bioscoop, een cocktailbar en uiteraard een zwemplatform.

Het schip is geen uitzondering met de bijzondere faciliteiten die aan boord te vinden zijn. Andere jachten van Oceanco zijn voorzien van onder andere een sportschool met panorama-uitzicht, een discozaal en een zwembad met een aquarium eronder.

Jeff Bezos
Ook Jeff Bezos raakt gecharmeerd van de bijzondere schepen. In 2023 wordt het zeilschip ‘Koru’ gelanceerd voor de oprichter van Amazon. Het zeiljacht is 127 meter lang en de masten zijn 70 meter hoog. Het kost Bezos zo’n 430 miljoen euro om te kunnen varen op zijn eigen schip. Geen enorme ramp voor Jeff, want hij zou goed moeten zijn voor zo’n 177 miljard euro.

Om het schip van Bezos naar de Nieuwe Waterweg te krijgen was er twee jaar geleden zelfs overleg met gemeente Rotterdam om de Hef tijdelijk te demonteren. Een brug te ver voor veel mensen in de omgeving: een petitie tegen het ontmantelen van de oude brug werd 50 duizend keer ondertekend en het plan ging niet door.

300 miljoen euro
Met dit soort bijzondere schepen is het niet gek dat een koper diep in de buidel moet tasten. Waar de goedkoopste schepen rond de zes miljoen euro blijven steken, is het duurste gevaarte van Oceanco, dat te koop staat op de jachten-verkoopsite Yachtworld, bijna driehonderd miljoen euro waard.

Deze duurste creatie van Oceanco is sinds juli 2024 op de markt na een renovatie. Het schip is tijdens deze renovatie tien meter langer gemaakt. Wie het schip koopt, kan met de hele familie met vakantie. Met tien verschillende kajuiten biedt het jacht namelijk plaats aan twintig gasten.

Het is nog maar de vraag voor hoelang dit schip de duurste Oceanco-creatie blijft. Het is wachten tot jacht nummer 38 Alblasserdam uitvaart.
Oceanco wil niet reageren op de inhoud van bovenstaand artikel, dat ook te lezen is op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Alblasserdam|Rijnmond|Oceanco|

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

In Alblasserdam zijn ze bijna klaar voor Emma Heesters

Er moeten nog lampen worden opgehangen en het geluid moet nog worden getest. Maar verder is alles kl...

Als 'de bubbel' van Kelly V. dreigt te barsten, brengt ze haar zoon om het leven

De vrouw die ervan wordt verdacht haar 9-jarige zoon om het leven te hebben gebracht moet 12 jaar de...

Vistochtje verandert in nachtmerrie wanneer de boot van Hans plotseling begint te zinken

Een rustig vistochtje op het water veranderde voor Ridderkerker Hans en zijn vriend zondagochtend in...

Man rijdt met scootmobiel in sloot, voorbijganger houdt hoofd slachtoffer boven water

Een man is dinsdagmiddag met zijn scootmobiel in het water terechtgekomen in Langerak in de Alblasse...

Supermarkt in Alblasserdam dicht na verdachte rook

Supermarkt Dirk van den Broek aan de Plantageweg in Alblasserdam is de hele ochtend gesloten geweest...

Met een wasdroger en een bankstel barricadeert Lloyd zijn woning als de politie naar binnen wil

Een 34-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam zou in het holst van de nacht een wasdroger en meubels ...