Dordrecht, Netherlands

Ziekenhuis vol voor duidelijkere communicatie tijdens Week van Lezen en Schrijven

Deze week is in het hele land aandacht voor de Week van Lezen en Schrijven. Ook het Albert Schweitzer Ziekenhuis richt zich in deze week extra op het verbeteren van de communicatie met patiënten.
Redactie Streek 56 | 10 september 2024 09:04 | Aangepast op 10 september 2024 09:04
Het ziekenhuis vindt het belangrijk dat de informatie voor iedereen duidelijk en begrijpelijk is, ongeacht opleidingsniveau of taalvaardigheid. Om dit te bereiken, is er deze week extra aandacht voor eenvoudige taal en duidelijke informatie.

Een van de maatregelen om dit doel te bereiken, is het plaatsen van een speciale ideeënbus in het ziekenhuis. Patiënten en bezoekers kunnen hierin hun ideeën delen over hoe de communicatie tussen het ziekenhuis en de patiënten beter kan. Dit geeft hen de kans om mee te denken over hoe het Albert Schweitzer Ziekenhuis de informatievoorziening kan verbeteren.

Goed communiceren
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is er vooral aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, zoals laaggeletterden. Voor deze groep kan het lastig zijn om goed te communiceren met hun artsen of andere zorgverleners.

Het ziekenhuis wil hen helpen door de informatie eenvoudiger te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van duidelijkere taal en visuele hulpmiddelen zoals plaatjes. Op deze manier probeert het ziekenhuis de drempel voor deze patiënten te verlagen en de communicatie makkelijker te maken.

Gynaecoloog en specialist in patiëntcommunicatie, Gatske Nieuwenhuyzen, benadrukt het belang van deze actie: “In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Je staat dus niet alleen, laat het de dokter weten als je iets niet begrijpt! Als wij onze patiënten binnen het ziekenhuis daar ook maar op enige manier mee kunnen helpen, doen we dat.”

Volgens Nieuwenhuyzen dragen initiatieven zoals deze week bij aan het aanpakken van het probleem dat sommige patiënten belangrijke informatie missen. “Door dingen soms twee keer uit te leggen of gebruik te maken van plaatjes, kun je iemand al enorm helpen,” aldus Nieuwenhuyzen.

Wereldalfabetiseringsdag
De Week van Lezen en Schrijven begint elk jaar op Wereldalfabetiseringsdag. Tot en met 15 september vragen verschillende partners van Stichting Lezen en Schrijven door het hele land aandacht voor laaggeletterdheid. Naast moeite met lezen en schrijven, hebben veel mensen ook problemen met rekenen en het gebruik van computers of smartphones.

De stichting roept daarom iedereen, zoals taalorganisaties en bedrijven, op om tijdens deze week in actie te komen en zo mee te helpen aan een samenleving waar iedereen kan meedoen.

Met deze acties hoopt het Albert Schweitzer Ziekenhuis de communicatie tussen zorgverleners en patiënten duidelijker en toegankelijker te maken, zodat iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

Verschillende activiteiten
Bibliotheek AanZet organiseert gedurende deze week allerlei activiteiten met betrekking tot taal. Van een taalcafé tot een stadswandeling in makkelijke taal. Zie hier wat er allemaal op de planning staat.

Bekijk hieronder een reportage van de actie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

150 leerlingen krijgen les van specialisten over gezondheid

Hoe voorkom je bijziendheid door je smartphone? Bewegen wij eigenlijk wel genoeg? En: hoe zorg je er...

Jarenlange megarenovatie Albert Schweitzer in 2025 van start

Vanaf 2025 gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis beginnen met een grote renovatie op de locaties in ...

Mieneke leeft nog dankzij speciale medicatie tegen kanker

Mieneke van der Meulen heeft een zeldzame vorm van leukemie, chronische myeloïde leukemie (CML). Maa...

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...