Dordrecht, Netherlands

Studio De Witt viert tienjarig jubileum met feestelijke uitzending

Presentator Ben Corino RTV Dordrecht
Studio De Witt bestaat deze maand tien jaar en dat wordt deze zaterdag 18 januari uitgebreid gevierd in het radioprogramma van presentator Ben Corino.
Redactie Streek 56 | 17 januari 2025 18:15 | Aangepast op 17 januari 2025 18:15
Met livemuziek, bekende gasten en een feestelijke sfeer belooft het een bijzondere aflevering te worden. Ben Corino blikt zelf terug op tien jaar Studio De Witt en geeft een inkijkje in wat de luisteraars zaterdag te wachten staat.

Persoonlijke terugblik
De uitzending van Studio De Witt van zaterdag 18 januari mag gerust een mijlpaal worden genoemd. Het is dan tien jaar geleden dat het programma het levenslicht zag in de ether op Drechtstad FM. Vanaf dat moment was het iedere zaterdag te beluisteren: de eerste jaren twee uur op de zaterdagochtend en na twee jaar werd het uitgebreid naar drie uur.

Het was het verzoek van de toenmalige directie en de radioprogrammaleider om een programma te ontwikkelen waarbij ikzelf het format mocht bedenken, mits het een informatief karakter zou hebben. Daarnaast moest het een toegevoegde waarde bieden binnen het programma-aanbod van de omroep.

Het format werd: actualiteiten, een hoofdgast en politiek. Maar Dordrecht verkeerde tien jaar geleden ook in een "dichtersloos tijdperk". Het stadsbestuur had besloten geen geld beschikbaar te stellen voor het aanstellen van een nieuwe stadsdichter. Reden genoeg om Dordtse dichters een platform te bieden in Studio de Witt, met iedere zaterdag een dichter die haar of zijn gedicht voordroeg in de uitzending: de Dichter van Dienst. Dit sloeg zo aan dat er later zelfs een gedichtenbundel, Studio De Witt Dichters van Dienst, werd uitgegeven.
Dichter van Dienst: Edjo Frank RTV Dordrecht
De naam voor het programma werd snel gevonden. Dordrecht is immers de stad van de gebroeders De Witt, en hoe toepasselijk zou het zijn om het programma naar hen te vernoemen? Maar "Gebroeders De Witt" als programmanaam klonk nog niet helemaal goed. Tijdens een brainstormsessie met Sharina Helderop, stagiaire journalistiek, stelde zij voor om "Studio" voor de naam te plaatsen en zo geschiedde. Overigens was Sharina in het eerste jaar van het programma mijn co-host. Vanaf het tweede jaar werd het co-host-format losgelaten en was er enkel een presentator.

De eerste hoofdgast van Studio De Witt was Kees Thies, columnist van AD/De Dordtenaar. Na hem volgden vele hoofdgasten: bekende en minder bekende Dordtenaren of oud-Dordtenaren, maar ook gasten uit de regio.

Gasten met een verhaal, zoals Deborah Gravenstijn (oud-Olympisch judokampioene, zilver en brons), politicoloog Rob de Wijk, radioman Mattie Valk, zangeres Merol, tekenaar van Fokke & Sukke Jean-Marc van Tol, marktbloemenverkoopster Marry Huijgen, burgemeesters van Dordrecht en uit de regio, en vertegenwoordigers van sociaal-maatschappelijke organisaties of initiatieven. Schrijvers en muzikanten uit de regio vonden een platform in het uur van de hoofdgast. Eigenlijk zijn het te veel namen om hier allemaal te noemen.

Politieke Stamtafel
Naast de actualiteiten en de hoofdgast nam de politiek een steeds prominentere plaats in tijdens de uitzending. Om de onderwerpen goed tot hun recht te laten komen, is er besloten om een politiek uur aan de uitzending toe te voegen: de Politieke Stamtafel. Vele levendige debatten werden in de uitzending gevoerd. Ook de regionale politiek kwam regelmatig aan bod, met kwesties die speelden in de Drechtraad.

Studio De Witt verwierf naamsbekendheid en een vaste schare luisteraars, waaronder ook veel politici, die in wisselende samenstelling iedere zaterdag acte de présence gaven en geven. De radio werd zo een belangrijk informatieplatform om standpunten te verduidelijken.
Presentator Ben Corino RTV Dordrecht
Jubileumuitzending
Deze zaterdag heeft de uitzending een feestelijk karakter. In het eerste uur komen actualiteiten aan bod: de Dordtse verpleegkundige Maaike de Wit gaat de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee schaatsen voor een goed doel. Corrado Francke brengt het laatste nieuws over FC Dordrecht, en Dichter van Dienst is Merel Meijers.

Bluesgitarist Joop Vastenhoud laat gedurende de hele uitzending, tussen de onderwerpen door, zijn stem en muziek horen.

De gespreksgasten zijn: Kees Thies (columnist van AD/De Dordtenaar), Pieter van Loon (eigenaar van Trest Invest vastgoed), Anne Goossensen (hoogleraar informele zorg Universiteit Humanistiek en voorzitter en oprichter van Villa TrösT), Matthijs Haak (predikant), en Ellen Honings (artistiek directeur Theater Weeshuis Dordrecht). Het gesprek zal gaan over hun betrokkenheid bij Dordrecht.

Aan de Politieke Stamtafel geeft wethouder Tanja de Jonge een reactie op de lekkage bij Chemours, en praten we verder over de Sportnota. Uiteraard met muzikale intermezzo’s van Joop Vastenhoud.

Studio De Witt is elke zaterdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur te beluisteren op Drechtstad FM en Papendrecht FM.

Lees meer over:

radio|Studio de Witt|

Meest gelezen

Man uit Zwijndrecht (34) na kettingbotsing overleden

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 15 jan 2025 11:29

Lees ook

Het Patriciërshuis in Studio De Witt

In de uitzending van Studio De Witt staat zaterdag Het Patriciërshuis van Dordrecht centraal. Dit is...

Sociale Dienst in Studio De Witt

In de aflevering van Studio De Witt komende zaterdag staat Bart van Aanholt centraal in het uur van ...

Geweld tegen vrouwen in Studio De Witt

Zaterdag staat in het programma Studio De Witt het geweld tegen vrouwen en femicide centraal in het ...

Stichting Voorlezen in Studio De Witt

In de nieuwe aflevering van Studio De Witt staat zaterdag de Stichting Voorlezen centraal in het uur...

Radiostations van Papendrecht en Dordrecht gaan samen

Belangrijk nieuws voor de lokale radio in Dordrecht en Papendrecht. Vanaf vandaag is de programmerin...

Zaterdag in Studio De Witt: Voormalig wethouder Piet Sleeking over nieuwe uitdagingen

Deze week in Studio De Witt spreekt presentator Ben Corino onder ander met voormalig wethouder Piet ...