Volgens M. zijn omstanders 'uit op sensatie' en pas gaan filmen toen hij hoog in zijn emotie zat. "Normaal ben ik er zwaar op tegen, het kon mijn opa zijn. Het was het laatste dat ik wilde bereiken", benadrukt de oudere broer.
"U bent ook redelijk lang", aldus de rechter.
"Ik kan even gaan staan, als u dat wilt", antwoordt M.
"Doet u dat maar", klinkt het aan de andere kant.
De aanvoerder schuift zijn stoel naar achteren en staat op. Als er gezamenlijk geconcludeerd wordt dat hij ruim 1.95 meter lang is, verplaatst de rechter zich in de scheidsrechter. "Hij is een flink stuk kleiner en daar staat u vlak voor. U moet bedenken dat iemand geïntimideerd kan raken van zoiets."
Racistisch bejegend
Dat snapt M., die zijn woede-uitbarsting een 'opstapeling van' noemt en zegt racistisch bejegend te zijn. "Het was nooit mijn bedoeling om de man bang te maken of te bedreigen." Daarom wilde hij de scheidsrechter een brief schrijven. Verzenden deed hij alleen niet, nadat hij hoorde dat de scheids een flinke schadevergoeding van beide broers wilde hebben. Uiteindelijk wordt de schadevergoeding niet ontvankelijk verklaard door de rechter.
De scheids zelf is niet aanwezig in de Dordtse rechtbank. Wel leest de rechter een deel van de aangifte voor. "Ik had veel plezier in het scheidsrechteren, maar door dit incident wil, durf en kan ik mijn hobby niet meer uitoefenen."
Voetbal.nl
Dan blijkt dat beide advocaten hun huiswerk prima hebben gedaan. De advocate van S. laat verschillende foto's zien van voetbal.nl, een platform voor amateurvoetballers waar programma's, standen en wedstrijden van allerlei teams te vinden zijn. Op de papieren die ze uitdeelt, is te zien dat hij eind januari van dit jaar nog actief is geweest bij een wedstrijd, al is dat wel ter ondersteuning van de scheidsrechter.
De advocaat van M. is het spelregelboek ingedoken. "Uit de spelregels blijkt dat de klok wordt stilgezet bij bijvoorbeeld een intrap, scheidsrechtersbal of strafschop. Dat vind ik van belang om te benoemen, want hij heeft dus in strijd met de regels gehandeld. En het uittrekken van je shirt of schreeuwen, in welke zin is dat dwang?", vraagt hij zich af. "Het gedrag is niet goed maar hij wilde de scheids nergens toe dwingen. Slecht gedrag zien we vaker in het voetbal, kijk maar naar coaches zoals Louis van Gaal."