De actievoerders zien het luchtalarm namelijk als klimaatalarm. "Voor ons is het geen oefening, het is een ernstig probleem dat op ons afkomt. Er gebeurt echt te weinig, zeker in Nederland maar ook in Dordrecht", laat David Klein namens Extinction Rebellion Drechtsteden weten.
Ter aarde storten
En dus lieten de mensen zich, toen de sirenes door de stad klonken, theatraal ter aarde storten. Vervolgens bleven zij enkele minuten liggen, terwijl een spreker de centrale boodschap van de groep uit een megafoon schalde: snel in actie komen om nog ergere klimaatrampen te voorkomen.
Jan is een van de mensen die zich op de grond liet vallen. "Ik sta achter de boodschap van Extinction Rebellion. Meedoen hieraan is voor mij een kleine moeite en ik hoop dat het een groot effect heeft."
'Van mij mogen ze allemaal weg'
Daar denkt niet iedereen zo over, valt alleen al uit de blik af te leiden van een man die het tafereel vanaf een meter of tien bekijkt. "Van mij mogen ze allemaal weg, laat al die mensen lekker gaan werken joh." En de boodschap die ze uitdragen? "Daar heb ik helemaal niks mee, volgens mij is er helemaal geen klimaatprobleem", is hij resoluut. Toch besluit hij mild: "Laat ze lekker dit doen, maar de A12 blokkeren gaat helemaal nergens over."
Klein zelf weet niet of de actie zoden aan de dijk zet. "Geen idee, maar je moet wat. Je kunt ook thuis blijven zitten en denken: 'die modderstroom in Libië, heeft niks met mij te maken'. Maar dat is wel zo. Ik denk dat we in de Drechtsteden ook best kwetsbaar zijn", benadrukt hij.
Extinction Rebellion Drechtsteden is van plan om iedere maand soortgelijke acties te organiseren.