"Als het zo doorgaat, dan ben je gewoon failliet. Dan kan je dicht", zegt Dick van Eden, voormalig eigenaar van de kroeg en vriend van Nel. "We zijn één van de enige bruine kroegen die bestaan in Dordrecht. Het zou jammer zijn als het café dicht moet."
Nel hoopte aanspraak te kunnen maken op de 4000 euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor ondernemers die getroffen zijn door COVID-19. Maar volgens haar zegt de gemeente dat ze daar geen recht op heeft. Ze krijgt te horen dat ze te oud is. "Je krijgt ook geen uitleg, helemaal niets. En dat hoort niet", zegt Dick.
Gemeente niet de plek voor aanvraag
De gemeente denkt dat Nel waarschijnlijk de verkeerde regeling heeft aangevraagd. Namelijk de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers, de TOZO, een uitkering die aanvult tot bijstandsniveau. En daar heeft mevrouw geen recht op omdat ze al AOW ontvangt. Daarnaast is de gemeente niet de plek waar getroffen ondernemers hulp kunnen aanvragen, daarvoor moet Nel het coronaloket van het Ministerie voor Ondernemend Nederland benaderen, aldus de gemeente.
"Dat hebben we ook gedaan", laat Dick weten. We hebben acht uur aan de telefoon gehangen. Toen we eindelijk verbinding hadden, hebben we uitgelegd hoe het zat. Toen was het één minuut voor vijf en werd de hoorn neergelegd. Om vijf uur sluiten ze. We zijn naar Rotterdam gereden omdat we dachten dat we eventueel bij het Ministerie voor Ondernemend Nederland terecht konden, maar dat kan dus niet. Het kan alleen telefonisch. Het is daarna bij de boekhouder terechtgekomen, die kwam er ook niet door. Daarna lieten we de moed zakken..."
Gemeente helpt ondernemers
De gemeente is het niet eens met dat ondernemers geen uitleg krijgen, maar zegt juist zijn best te doen om de informatie van het ministerie zo duidelijk mogelijk te maken voor ondernemers. "Wij proberen het zo soepel mogelijk uit te leggen. Zo stellen wij elke week een ondernemersbrief op. Die heeft ze waarschijnlijk gekregen, maar kan ik ook nasturen", zegt een woordvoerder.
De gemeente heeft zelf ook geen invloed op de coronacompensatie voor ondernemers. "Het is landelijk bepaald, daar mogen wij niet van afwijken."
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laat weten dat leeftijd niet van toepassing is voor de regelin Tegemoetkoming Schade Ondernemend Nederland (TOGS). De café-eigenaresse zou op deze regeling van 4000 euro dus gewoon recht moeten hebben, in tegenstelling tot die voor zelfstandig ondernemers (TOZO).
Niet zomaar sluiten
Het is nog maar de vraag of de Harlekijn het wel haalt als Nel de 4000 euro ontvangt. Maar sluiten zou een lastige beslissing zijn. "Opgeven is een moeilijke zaak want je leven zit hierin. We zijn hier samen begonnen. Ik ben hier afgehaakt vanwege ziekte. Zij is alleen door gegaan. Het zou doodzonde zijn om dit dicht te laten gaan. Het zou voor haar betekenen dat haar levensverhaal ten einde is, eigenlijk. Haar ding, de mensen om haar heen, het geheel, alles."