De visarend weet de Biesbosch elk jaar wel weer te vinden als broedplaats. Vorig jaar leidde het in het natuurgebied bij Dordrecht zelfs tot vijf paartjes en nesten. Op één van die nesten staat al enkele jaren een
webcam gericht. Vorige week arriveerde daar een Duitse mannetjesvisarend, die al sinds 2016 in de Biesbosch komt om te paren.
En dus is het wachten op zijn partner. Normaal gesproken duurt dat tussen de vier en zes dagen, maar dit jaar laat het vrouwtje langer op zich wachten. "We zitten namelijk nu al op de zesde dag. Vorig jaar heb ik er slecht van geslapen. Toen kwam het vrouwtje op 31 maart in beeld, nu is het 1 april. Ik denk dat we gewoon geduld moeten hebben. Het is best koud buiten, ook in België. We horen wel dat er vanuit Frankrijk veel visarenden doorvliegen momenteel. Dat kan zomaar betekenen dat, als het weer een beetje draait, hier opeens veel meer visarenden binnenkomen en het vrouwtje daar bij zit."
'Het lijkt net GTST'
Voorlopig moeten de twee mannen eerst met elkaar uitvechten wie op het nest mag blijven. "Soms lijkt het net Goede Tijden, Slechte Tijden", vertelt de boswachter. "Het mannetje dat vorige week aankwam, is wel echt dé man van dit gebied en dit nest. Vorig jaar zagen we ook dat er op de eerste dag twee mannetjes landden. Uiteindelijk heeft de bekende man het nest toegeëigend." Het gaat dan ook om een vogel die al veertien jongen heeft grootgebracht, vermoedelijk steeds met dezelfde vrouw. "Laten we gewoon met spanning de camera volgen en wachten wat er gebeurt."
Slapeloze nachten heeft de boswachter er dit jaar nog niet van. "Ik slaap nog best redelijk. Zodra er straks sprake is van een stelletje en er worden eieren gelegd, dan kijken ik en vele anderen ook 's nachts naar die webcam."'