Rob van der Graaf, beter bekend als 'Ranger Rob', staat het huilen nader dan het lachen. "Het doet me pijn om mijn serval in een bench te zien. Zo wil ik dit niet. Hij heeft normaal een prachtig verblijf." De katachtige verblijft nu in een kooi op de overloop. Rob vecht al jaren voor een officiële opvang van exotische dieren. Het is een lange en moeilijke strijd om de juiste locatie en vergunning, al is hij de laatste maanden in constructief gesprek met de gemeente. Maar die stelde volgens Rob twee keer een definitief besluit uit. En nu is het dus ronduit crisis.
"Ik moest er ineens uit, de stroom werd gewoon afgesloten." Rob had een huurcontract voor zijn loods tot 1 december. Hij hoopte voor die tijd een overeenkomst met de gemeente te bereiken en anders op een beetje extra tijd van de verhuurder. Maar dat lukte niet, vertelt hij met tranen in zijn ogen. "De verhuurder wilde niet meer wachten. Dit is echt noodgedwongen. Het is verschrikkelijk. Dit is niet waar ik voor sta."
Het kan best zijn dat er snel een definitieve oplossing komt, maar eerst moet hij deze situatie zien door te komen. Een toestand waarbij zijn ouderlijk huis is omgetoverd tot dierenopvang. Zelf verblijft Rob in een appartement waar deze dieren niet zijn toegestaan. "Dit kan heel even, maar niet lang. Ik heb echt hulp nodig", zegt hij in de achtertuin bij het houten verblijf van de stinkdieren. Inderdaad, die wil je liever niet in huis hebben. Overigens mag dat in Nederland wel legaal. Nóg wel.Veel dieren van Rob hebben een verhaal. Zo bleef Pi de rode rattenslang alleen achter toen zijn baasjes in een scheiding belandden. Rob werd gevraagd om onderdak te bieden. Er was ook jarenlang een papegaai uit een Rotterdams café. Tot zijn hoogbejaarde baasje kwam te overlijden. Weer werd Ranger Rob verzocht om opvang. En zo gaat dat regelmatig.
Rob is namelijk een partner van de politie en organisaties die strijden voor dierenwelzijn. In ons land belanden er jaarlijks duizenden exotische dieren op straat. Soms nemen mensen in opwelling bijvoorbeeld een indrukwekkende serval in huis. Daar blijken ze dan in de praktijk niet voor te kunnen zorgen. Dus moet het dier weg of neemt het zelf de benen. Een nieuwe wet die het houden van exotische dieren aan banden ligt, zorgt vanaf 2024 waarschijnlijk nog eens voor duizenden extra slangen, alligators en andere exoten die een nieuw thuis nodig hebben. Vandaar dat de gemeente Dordrecht met Rob wil praten. Er zijn te weinig opvangplekken.