Wethouder Merx ziet het probleem vooral als een gevolg van het gedrag wat mensen zelf veroorzaken. “Mensen plempen hun afval gewoon op straat en denken dat de gemeente het wel opruimt.” Ook is hij kritisch op het huidige afvalbeleid. “Je kunt je inmiddels afvragen of dit beleid effectief is, want het afval wordt er toch gewoon naast gezet.”
Volgens Leo Stolk, raadslid namens de Verenigde Senioren Partij (VSP), is dit probleem te wijten aan zowel de bewoners als de gemeente. “Ik vraag mij af of we ervan bewustzijn dat we dit ook zelf doen. En ik heb altijd het idee dat er te weinig gelegenheid is om je vuil te storten. Dus er moet iets komen.”
Vuiltoerisme
De VSP ziet veel zwerfafval door ‘vuiltoerisme’: mensen uit andere straten die hun afval dumpen bij ondergrondse containers. Daarom hoopt Stolk dat de gemeente zich stort op meer bovengrondse of ondergrondse containers in de straten en regelmatig een opruimdag voor grofvuil organiseert. Dat laatste doet de gemeente al regelmatig. “Dat werkt fantastisch”, ziet Stolk.
RTV Dordrecht kreeg na een oproep klachten van zwerfafval en ratten uit alle bijna alle Dordtse wijken. Veel bewoners zijn kritisch op de gemeente. De plastic afvalzakken - waar vogels of andere dieren makkelijk doorheen pikken – worden een ‘aanfluiting’ genoemd. Ook vinden Dordtenaren dat de containers te weinig worden geleegd en is de ongediertebestrijding onvoldoende.
Concrete aanpak
Merx zegt dat de gemeente er, ook nu, alles aan doet om het afval zo snel mogelijk op te ruimen. De afvalwethouder komt in het najaar met een concrete aanpak om de afvaloverlast te bestrijden. Hij wil daarbij verschillende aanpakken uitproberen in de wijken om te kijken wat het beste werkt.