StadsmuurTot voor kort stond daar namelijk nog een heuse stadsmuur die Boezeman nog heeft meegemaakt: “Hier staan nu appartementen op de locatie waar de muur stond. Achter de muur lagen terreinen die in gebruik waren van sloopbedrijven. Je herkent het nu nauwelijks meer als je het vergelijkt met de tekeningen.”
Door de ingrijpende veranderingen was het daarom ook lastig om de tekeningen van Rutten te lokaliseren. “Een hele klus,” aldus de historicus. “Gelukkig had hij de huisnummers erop gezet. De huisnummers uit de 19e eeuw zijn wel lastig terug te halen, maar we hebben door middel van ‘georeferencing’ de kadastrale kaart uit 1832 over de huidige kaart gelegd.” Daarmee kan het Augustijnenhof als het ware de kaart open- en dichtschuiven als een gordijn.
Gefascineerd door een ‘lammetjesgevel’
Rutten werd in 1809 geboren op het Achterom. Een ander (en daadwerkelijk) ‘achterom’ dan wat we tegenwoordig kennen. Inmiddels staat namelijk de Media Markt op de plek van deze straat en is het Achterom nu bijna een soort plein. Rutten legde tientallen gevels vast, maar het begon allemaal door een gevel met een lam in de Lammetjesgang. Daardoor raakte hij gefascineerd. Boezeman: “Rutten zou zomaar eens een begin kunnen hebben gemaakt van een Dordtse monumentenlijst.”
Stadssaneringen
Het vele slopen en herstructureren in de 19de eeuw en in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw had als functie de stad toegankelijker te maken en het eiland economisch te ontwikkelen. De Grote Markt, het Statenplein en ook de Spuiboulevard zijn allemaal bedacht op een tekentafel. Bedenk maar eens dat het Statenplein vroeger een volksbuurt was met allerlei straatjes en hofjes. “Probeer op dat grote plein dan maar eens te ontdekken waar nou precies dat huis stond wat [Rutten, red.] heeft getekend,” glimlacht Boezeman.