'Daar ga je niet naartoe'
“Het is een stukje erkenning”, zegt directeur Nederlof over de nieuwe status. “Veel mensen fietsten onze school voorbij. We hadden niet de naam van de scholen in het centrum. We hadden een stempel: relatief veel leerlingen die met een achterstand beginnen, bijvoorbeeld door een lastige situatie thuis. Het imago was: daar ga je niet naartoe. Dat verandert nu.”
Sinds het stempel ‘goed’ van de onderwijsinspectie is er inderdaad wat veranderd, maar ook weer niet. “We wisten wel dat we goed onderwijs gaven. Maar nu weet de rest het ook. Na de eerste weken wisten we gewoon niet goed wat ons overkwam. Zoveel nieuwe leerlingen.”
Ze krijgt steeds meer aanmeldingen van ‘bakfiets-ouders’ uit de mooie naastgelegen wijk Stadswerven. Dat is precies wat ze hoopte, vertelde ze in 2022 aan Rijnmond toen deze ouders de Regenboog nog massaal voorbij fietsten, op weg naar een school in het centrum. “Die ouders vinden het nu vaak een mooie mix aan kinderen.”
Dat het een bijzondere mix is, hoor je ook wel als juffrouw Anne-Marie een rondje vakantiebestemmingen doet onder haar 6- en 7-jarigen. Achtereenvolgens passeren Frankrijk, Portugal, Turkije, een bungalowpark in Nederland, Syrië, Marokko, thuis blijven, Spanje, Polen en Duitsland.
Directeur Nederlof is er trots op dat alle leerlingen uit groep-8 niveau 1f hebben gehaald, 'fundamenteel geletterd en gecijferd'. Ze zijn taal- en rekenkundig helemaal klaar om naar de middelbare school gaan. Dat is in haar tijd op de Regenboog voor het eerst.
Het splinternieuwe schoolgebouw heeft geholpen in de opmars, zegt Nederlof. De school in het voormalige Regiokantoor op de Noordendijk ruikt en oogt fris. Er zijn aan elkaar geschakelde klaslokalen waarbij de groepen 3, 4 5 en 6,7 en 8 voor een deel samen hun lessen krijgen.