“Inwoners van Papendrecht doen het goed”, meldt de gemeente in een persbericht over de afvalinzameling in het dijkdorp. Sinds het begin van 2024 is de gemeente begonnen met een nieuwe vorm van afvalinzameling, waarbij er meer nadruk wordt gelegd op het scheiden van afval. Zo moeten inwoners betalen per zak restafval die zij inleveren. Voor andere soorten vuilnis hoeft dat juist niet.
100 kilo
De gemeentelijke doelstelling voor 2024 is dat iedere inwoner maximaal 100 kilo restafval inlevert. In het eerste kwartaal werd er volgens de eerste cijfers 28 kilo per persoon ingeleverd. Net boven de doelstelling, maar nog altijd een zeer goede score.
Met dit resultaat staat de gemeente namelijk in de top drie van gemeenten waar HVC afval inzamelt wat betreft fijn en grof huishoudelijk afval. Ze moet alleen Medemblik en de Noordoostpolder boven zich dulden.
De scheiding van herbruikbaar afval verloopt nog beter: de hoeveelheid GFT steeg met 60%, papier en karton met 14% en textiel met 25%. Alleen de hoeveelheid PBD (plastic, blik en drinkpakken) steeg met wel 240%. Ook de hoeveelheid grof restafval is nog hoog en verdient volgens de gemeente de komende tijd meer aandacht.
Trotse wethouder
Verantwoordelijk wethouder Arjan Kosten is dik tevreden over de resultaten uit het tussenrapport: “Wie had deze prachtige resultaten verwacht! Ik hield er rekening mee dat onze inwoners zouden moeten wennen aan het nieuwe systeem. Afgaand op sommige reacties kreeg ik de indruk dat er veel weerstand was, maar de keiharde cijfers laten gelukkig iets anders zien: het merendeel van Papendrecht doet het hartstikke goed of probeert dat in ieder geval. En dat vind ik een dik compliment waard.”
Aandachtspunten
Naast het al genoemde grof restafval stipt het rapport nog wel enkele aandachtspunten aan. Zo is er een klein aantal locaties waar afval naast containers wordt gezet. Met behulp van afvalcoaches, toezichthouders en aanvullende communicatie moet daar meer aandacht aan worden gegeven.
Ook is gebleken dat bij sommige inwoners een misverstand bestaat. Zij denken dat zij ook voor het weggooien van GFTe en PBD extra moeten betalen. Dat is niet het geval. Voor weggooien van GFTe en PBD gebruiken inwoners wel hun pasje, maar zij betalen daar niet extra voor. Per zak betalen is alléén voor restafval.
Tot slot zijn er vuilnispassen waar abnormaal veel restafval mee weggegooid wordt. Er zijn daarnaast juist passen waarmee nog helemaal geen restafval is weggegooid. De gemeente neemt contact op met bewoners waar dit mogelijk het geval is om na te gaan wat daar de reden van is.