Dordrecht, Netherlands

‘Vernoem een Dordtse straat naar slavenleider Tula'

Met de excuses voor het slavernijverleden van Nederland die premier Mark Rutte op 19 december jl. aanbood, is het thema actueler dan ooit. Tijd om ook in Dordrecht aandacht aan dit onderwerp te schenken, meent betrokken inwoner en oud-journalist Hans Berrevoets. En dat kan door een straat te vernoemen naar één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Curaçao.
Marjolein Vos | 9 januari 2023 13:55 | Aangepast op 9 januari 2023 13:55
Rigaud Tula werd in 2010 benoemd tot nationale held van het eiland. Hij wordt gezien als de drijvende kracht achter de slavenopstand in 1795. Hij motiveerde medeslaven om het werk neer te leggen en bij de eigenaar van de plantage waar zij op werkten voor vrijheid te pleiten. Dat was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Onder zijn leiding trokken zo’n 2000 slaven naar het gezag in de hoofdstad.

In Dordrecht herinnert niets aan deze opstand. En dan moet veranderen, vindt Berrevoets. In het Dordtse kerkblad van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) zet hij zijn pleidooi om een straat naar Tula te vernoemen uiteen. “Nederland en Dordrecht kan met het vernoemen van Tula de historie van de stad veelkleuriger maken. Deze nieuwe naamgeving past bj de stad van de eerste vrije Statenvergadering. In het museum Hof van Nederland kan nog steeds worden getekend voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten.De Koning deed dat in 2015 als eerste.” Daarnaast wonen er in Dordrecht ongeveer 3000 inwoners afkomstig van de Antillen, waarbij vooral Curaçao het geboorteland is Antilliaanse Dordtenaren, vervolgt hij.
Bijbelse achtergrond
Tula moest zijn daden met de dood bekopen: een maand na de start van de grote opstand werd hij vermoord door blanke machthebbers. “Zijn actie bleek een eerste stap te zijn voor de emancipatie van de zwarte bevolking. Premier Mark Rutte omschreef op 19 december zijn belangrijke historische rol als een aansporing voor bewustwording en om tot anders denken te komen.
Voor opstand - om te komen tot gelijkwaardige verhoudingen tussen mensen ongeacht kleur of afkomst – bleken Bijbelse argumenten een rol te spelen.”

Er wordt steeds meer bekend over de rol die Dordrecht heeft gespeeld in het koloniaal verleden van Nederland. Het was een van de zogenoemde suikersteden: er was hier een levendige handel in suiker. Het historisch documentatie- en kenniscentrum Augustijnenhof deed en doet onderzoek naar de Dordtse betrokkenheid bij de slavernij. Vanaf 1 juli zal er een expositie zijn over het Dordtse slavernijverleden waarvan Augustijnenhof ruimte heeft bijgehuurd aan Hof 15.

Moderne verbeelding van Tula. Edsel Selberie (ca. 2015).

Lees ook

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...

Opvang asielzoekers in De Meent doorgeschoven naar 2026

De gemeente Papendrecht wil het opvangen van asielzoekers in winkelcentrum De Meent uitstellen naar...