De eerste editie van de Ridderkerkse veteranendag was in 2005. In die tijd mocht je je alleen veteraan noemen als je niet meer in actieve dienst was. In 2013 is de veteranenwet aangepast en mogen militairen zich ook veteraan noemen als ze uitgezonden zijn geweest.
Kopje koffie
Ridderkerk begon al in 2005 met het eren van haar veteranen en was daarmee een van de eersten in de streek. ''Je ziet dat steeds meer dorpen in onze omgeving het vieren, maar in Ridderkerk doen we dat al jaren'', geeft Jan Paul Apon, voorzitter van Veteranencomité Ridderkerk, aan.
''Het begon destijds met een kopje koffie op het gemeentehuis voor oud-militairen'', blikt hij terug. ''Er was veel behoefte aan erkenning onder de oude veteranen. Zij werden uitgezonden naar bijvoorbeeld Libanon of Srebrenica en werden bij thuiskomst met de nek aangekeken. Met name de inmiddels overleden Ger de Jong, zelf Indië-veteraan, maakte zich daar hard voor. Hij was een voorvechter in de regio’’.
Serieuzer geworden
In de loop der jaren is Veteranendag in Ridderkerk uitgegroeid tot een dag met een serieus gedeelte en daarnaast ruimte voor muziek, informatie, spelletjes en een rondje in militaire voertuigen. Ook staan er de hele middag kraampjes met informatie over uitzendingen naar Libanon en Bosnië en het Veteranen Search Team.
In Ridderkerk begint het drie uur durende programma op zaterdagmiddag om 13.00 uur met de officiële opening van ceremoniemeester Apon. Vervolgens zijn er diverse optredens en een toespraak van burgemeester Marco Oosterwijk.
Klik
hier voor het volledige programma van de Veteranendag.