In Dordrecht reikte de gemeente tot en met 2023 diverse vrijwilligersprijzen uit. Dat ging om de Aanmoedigingsprijs, de Publieksprijs, de Talentprijs en de Passieprijs. Dit jaar klonken er vanuit organisaties en vrijwilligers echter geluiden dat het anders moest. Bijvoorbeeld meer winnaars. Met de Dordtse Vrijwilligersprijzen nieuwe stijl is gehoor gegeven aan die feedback. Er worden met ingang van dit jaar zes vakjuryprijzen en een publieksprijs uitgereikt.
Kees, waar zet jij je precies voor in als vrijwilliger?
"Wij zijn Broodnodig, onderdeel van Stichting Samen Dordt, en staan elke dinsdagavond op de rotonde van de Spuiboulevard. Daar delen we diverse etenswaren, kleding en slaapspullen uit aan kwetsbare mensen, zoals dak- en thuislozen. Ik ben zelf vijf jaar geleden begonnen bij Broodnodig. Eerst alleen als lid van het uitdelersteam en de afgelopen drie jaar ook als coördinator. En we hebben genoeg te doen, want het aantal kwetsbaren die wij bedienen is zeker gestegen. Waar we eerst gemiddeld rond de vierentwintig mensen zaten, zijn dat er tegenwoordig dertig met uitschieters naar veertig."
Had je verwacht dat je kanshebber zou zijn voor een vrijwilligersprijs?
"Nee, helemaal niet. Sterker nog: ik en twee andere vrijwilligers waren bijna niet naar de uitreiking in Kunstmin gegaan. Waarom? Het was een lange werkdag en we dachten dat we toch niet zouden winnen. Maar goed, dat was dus wel het geval. We sleepten als Broodnodig de Passieprijs in de wacht. En dat had ik nog bijna gemist omdat ik precies op dat moment naar het toilet was, haha!"
Wat heeft deze erkenning voor jou betekend?
"Nou, eigenlijk is het jammer dat Broodnodig al vijfentwintig jaar moet bestaan, omdat dat betekent dat er nog altijd kwetsbare mensen zijn in de maatschappij. Maar deze erkenning laat wel zien dat we met onze zestien betrokken vrijwilligers, die allemaal hun eigen specialiteit hebben, goed bezig zijn. Van het bereiden van de soep en het maken van het rooster tot het regelen van tweedehands kleding."
Hoe belangrijk is het vrijwilligerswerk voor jou?
"Ik heb het altijd als iets belangrijks gezien, omdat je je nuttig maakt. En ik denk dat vrijwilligers ook een soort cement zijn van de samenleving. Daarnaast zie ik de dankbaarheid bij dak- en thuislozen."
Wat is je tot nu toe het meest bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?
"Dat was vorig jaar, toen we te maken kregen met een tot op het bot verkleumde en erg bescheiden man uit Bulgarije. We gaven hem een muts, een slaapzak, een paar jassen en wat te eten. Nou, die man had tranen in zijn ogen van dankbaarheid. En hij schoot helemaal vol toen we hem ook nog een religieus boekje in het Bulgaars gaven."