Met boksen wordt het gehele lichaam gebruikt. De manier van Parkinsonboksen is volgens Schaap echt anders dan normaal boksen. "De mensen krijgen een extra taak tijdens de training erbij. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een getal van twee cijfers, zoals 83. Het getal moeten ze opsplitsen in een acht en een drie. Dus: acht keer en drie keer stoten op de boksbal", vertelt Schaap. Voordat ze daaraan kunnen beginnen, moeten ze eerst nog een andere activiteit afronden. "Het is vooral de kunst om het getal goed te onthouden."
Door het combineren van de verschillende vaardigheden, worden de hersenen volgens de boksinstructeur gestimuleerd. "Motorische vaardigheden blijven daardoor behouden of komen zelfs terug."
Veelvoud aan klachten
De aandoeningen van de ziekte worden steeds heftiger. De eerste klachten zijn vooral terug te zien in traagheid, stijfheid en beven. Volgens neuroloog Verschuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis ontstaan er naast die klachten ook nog andere aandoeningen. "Zo kun je in een later stadium ook nog te maken krijgen met geheugenproblemen of problemen bij het plassen. Het is echt een veelvoud aan klachten, wat het een belastende ziekte maakt."
De klachten ontstaan door een te kort aan dopamine. "Wanneer je sport maak je dat stofje extra aan", vertelt Verschuur. "Hoe fitter je bent, hoe minder lichamelijke klachten je hebt. Het versterkt elkaar echt." Al is het belangrijk om te benoemen dat bij de ziekte van Parkinson mensen sneller te maken hebben met een depressie dan andere mensen boven de leeftijd van zestig jaar. "Naast de klachten die ze al hebben, is het daarom voor mensen met de ziekte complex om fit te worden."
Sporten voor dopamine
De klachten van stijfheid en traagheid zijn volgens de neuroloog goed te behandelen met het aanvullen van het tekort aan dopamine; met sporten dus. Verschuur: "Wanneer je te lang rond loopt met de klachten ontzeg je het jezelf eigenlijk om beter te functioneren."
Om daarbij te helpen is Matthijs Schaap begonnen met Parkinson Boxing. "Van oorsprong ben ik een verpleegkundige in de psychiatrie. Ik merkte dat boksen een goede manier is om assertiever te worden. Van daaruit ben ik begonnen met GGZ Boxing." Als verpleegkundige kreeg hij ook geregeld te maken met mensen die te maken hebben met de hersenziekte. "Ik begon te ontdekken wat voor waardevolle aanvulling het boksen kan zijn. Daarom ben ik de opleiding Parkinson Boxing gaan volgen."
Parkinson Boxing wordt in het gehele land gegeven. Hoewel GGZ Boxing in Dordrecht pas sinds het begin van het jaar de trainingen geeft, zijn de resultaten uit de rest van het land al wel zichtbaar. "Sommigen zeggen zelfs: het werkt beter dan medicijnen. Benieuwd wat voor resultaten nog meer naar boven zijn gekomen? Bekijk het hier: