Dordrecht, Netherlands

Windturbines vlak bij Kinderdijk en Papendrecht

Impressie van Kinderdijk met eventuele windturbines op de achtergrond Rijnmond
Gorinchem en Molenlanden willen grote windturbines bouwen in Gorinchem-Noord en bij Wijngaarden. Ze staan dan in de zichtlijn van de beroemde, historische molens van Kinderdijk. Deze megaturbines brengen de Werelderfgoedstatus van Kinderdijk in gevaar, vreest de directeur van de molenstichting. "Dit is teleurstellend. We laten dit niet over onze kant gaan."
Rijnmond | 14 juni 2024 07:00 | Aangepast op 14 juni 2024 07:00
Molenlanden en Gorinchem hebben met het waterschap en de provincie Zuid-Holland afspraken gemaakt over de energietransitie. Ze moeten 389 tera-joule (TJ) aan windenergie opwekken, wat neerkomt op de plaatsing van zes tot tien grote windturbines. Daarvoor werden de afgelopen tijd vijf locaties in Molenlanden en één in Gorinchem onderzocht.

Dit werd op de meeste plekken niet met gejuich ontvangen. Eerder spraken inwoners uit onder meer Bleskensgraaf, Noordeloos en Hoogblokland, maar ook de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en de eigenaar van het Vakantiepark Molenwaard zich fel uit tegen de plannen voor windmolens in hun omgeving. Op verschillende locaties hingen ook protestborden tegen de komst van windturbines.

Kinderdijk
De stichting Werelderfgoed Kinderdijk sprak zich eerder al uit tegen onder meer locatie J, waar de keuze nu toch op is gevallen. Het is een van de plekken waarover de stichting eerder zei dat het een gevaar zouden kunnen vormen voor de Werelderfgoedstatus van Kinderdijk, omdat de windturbines in de zichtlijn van het werelderfgoed zouden komen te staan.

''De zichtlijn is een serieus onderdeel van het Werelderfgoed. Kinderdijk staat bekend om de negentien molens, maar de status is verleend aan het volledige watersysteem met ook de boezems, de dijken en het vergezicht", legde directeur Peter Jan van Steenbergen van Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) eerder uit bij Rijnmond. "In 2021 heeft Liverpool de Werelderfgoedstatus verloren omdat het historische havengebied werd aangetast door nieuwbouw. De komst van deze windturbines zijn dus een reëel gevaar", zei hij toen.

Papendrecht
Ook het Papendrechtse college heeft zich tegen locatie J uitgesproken. Wethouder Arno Janssen zei kort geleden in de raad “…dan kunt u stormkracht van dit college verwachten”. Een groot aantal gemeenteraadsleden had zich bezorgd getoond over een mogelijke keuze voor plaatsing nabij de gemeentegrens met Papendrecht. Raadslid Margré van Wijngaarden had zich ontevreden getoond over de raadpleging van bewoners door Molenlanden en Gorinchem.

In 2014 werd een vergelijkbaar onderzoek gedaan toen er plannen waren voor windturbines op het terrein van Nedstaal in Alblasserdam, ook in de buurt van Kinderdijk. De uitkomsten daarvan deden de provincie Zuid-Holland besluiten om geen toestemming te geven voor de bouw van windturbines in de omgeving van de historische molens.

Impact
Om een keuze te maken voor een geschikte locatie voor de windturbines, organiseerden de gemeenten een online enquête en werden per zoeklocatie werkgroepen opgericht.

"De bescherming van het open polderlandschap en beperking van de impact op natuur en erfgoed worden door zowel inwoners als door de raden belangrijk gevonden", laten wethouders Jan Lock (Molenlanden) en Mark de Boer (Gorinchem) weten. "We nemen deze zorgen zeer serieus en doen ons uiterste best om hiermee zoveel mogelijk rekening te houden."

De gemeenten laten weten dat er op locatie J maximaal plek is voor zes windturbines, maar dat zij uitgaan van de plaatsing van vier exemplaren. Zo kan er geschoven worden met de precieze plek van de windturbines. "Dit kan de impact op bijvoorbeeld omwonenden, natuur en erfgoed, met name werelderfgoed Kinderdijk, verminderen", aldus de gemeenten.

De andere locatie, S, is in Gorinchem-Noord en voor een klein deel in Molenlanden bij de A27. Hier zouden maximaal drie windturbines moeten komen. "Deze plek is vanuit inpassing in het elektriciteitsnet en bekeken vanuit de businesscase gunstig, omdat een toekomstig bedrijventerrein en onderstation Arkel (een elektrische installatie in het hoogspanningsnet) dichtbij gelegen zijn", aldus de wethouders.
Provincie neemt eindbesluit

Voor beide plekken geldt dat hier meer onderzoek naar gedaan moet worden. Zo moet gekeken worden hoe de impact op de natuur en erfgoed is en hoe de geluidsoverlast voor omwonenden geminimaliseerd of gecompenseerd kan worden. De gemeenteraden gaan het voorstel over twee weken bespreken en nemen op 9 juli een besluit. Uiteindelijk is het de provincie Zuid-Holland die de knoop eind 2025 zal doorhakken.

Deze publicatie verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.
De windturbines komen bij J en S Rijnmond

Meest gelezen

Sinterklaasintocht Dordrecht: gloednieuwe route en feestelijke afsluiting

Redactie RTV Dordrecht | Jasmijn Thomassen | 24 okt 2024 16:17

Basisscholen verhuizen naar nieuwe plekken binnen Dordt: nodig voor de toekomst

Redactie Streek 56 | Tristan Kans | 23 okt 2024 14:48

Lees ook

Dit weekend in Via Cultura Live: Eenzaamheid en verbinding

Dit weekend staat Via Cultura Live in het teken van eenzaamheid en verbinding. Tijdens deze uitzendi...

'Hospices worden breed gedragen in de samenleving'

We naderen het einde van 2024 en dat betekent dat er diverse vrijwilligersprijzen worden uitgereikt ...

Zaterdag in Studio De Witt: Voormalig wethouder Piet Sleeking over nieuwe uitdagingen

Deze week in Studio De Witt spreekt presentator Ben Corino onder ander met voormalig wethouder Piet ...

Bijna verdubbeling in transformatorhuisjes om overvol stroomnet te ontlasten

Stedin en de regio Drechtsteden gaan de komende jaren intensief samenwerken om het elektriciteitsnet...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: sociale cohesie, versplintering en samenwerking

GroenLinks-voorman Abdullah Uysal uit zijn zorgen over de sociale cohesie in Dordrecht. In gesprek m...

Vuurwerkvrije zones in Papendrecht: waar is vuurwerk afsteken dit jaar verboden?

Al tien jaar vind je in Papendrecht vuurwerkvrije zones en ook dit jaar is dat weer het geval. Vorig...