Dordrecht, Netherlands

Wint één van deze acht Molenlandse initiatieven de Duurzaamheidsprijs 2024?

De winnaars van de Duurzaamheidsprijs in 2022 Gemeente Molenlanden
De oproep van de gemeente Molenlanden aan haar inwoners om duurzame initiatieven op te geven voor de Duurzaamheidsprijs heeft acht inzendingen opgeleverd. In december wordt de winnaar bekend gemaakt.
Redactie Streek 56 | 4 oktober 2024 16:00 | Aangepast op 4 oktober 2024 14:52
De duurzaamheidsprijs, die in 2021 voor het eerst werd uitgereikt, is bedoeld om inwoners, ondernemers, verenigingen, scholen en dorpsoverleggen te inspireren hun duurzame initiatieven en ideeën te delen. Het initiatief dat na een juryoverleg en publieksstemming als winnaar uit de bus komt rollen ontvangt 1000 euro en eeuwige roem.

Eén categorie
Sinds dit jaar is de prijs tweejaarlijks geworden en samengebracht in één categorie voor alle inwoners. Voor de prijs zijn acht inzendingen binnen gekomen, te weten: een duurzame in-dak warmtepompoplossing, het Voedselbos, het biodivers maken van het Park Julianalaan in Groot Ammers, een speciale campinglocatie die het hele jaar geopend zal zijn, de verandering van traditioneel naar klimaatadaptief boeren, blikjesautomaten in elke wijk, een initiatief genaamd 'Van groene weilanden buiten, naar groene muren binnen!'en tot slot D(B)uurzaamheid, de opvang van regenwater middels een Rainwinner.

Een woordvoerder laat weten dat de afgelopen edities hebben bijgedragen aan de verduurzaming van de gemeente: "Het zet lokale initiatieven in de schijnwerpers en inspireert inwoners om bewuster met duurzaamheid om te gaan en zelf stappen te zetten richting een groenere toekomst. Ieder een stap, samen een sprong!"

Zelfvoorzienende plantenbak
Eerdere winnaars van de prijs zijn onder andere de Pluktuin in Nieuw Lekkerland, een zelfvoorzienende plantenbak die het voor een gemeente makkelijk maakt om straten te verfraaien en Ruilen bij Rosita!, een ruilwinkel gerund door vrijwilligers in Giessenburg.

De eerste edities, die werden georganiseerd in samenwerking met Stichting BlauwZaam, kenden drie categorieën: burgerinitiatieven, jeugd en ondernemers. Hoewel deze samenwerking volgens een woordvoerder van de gemeente waardevol was, bleek na evaluatie dat de jeugd extra aansporing nodig had en de categorie ondernemers onderpresteerde. BlauwZaam heeft zich daarom teruggetrokken als medeorganisator, wat leidde tot een nieuwe insteek voor de prijs.

Een jury, bestaande uit wethouder Duurzaamheid Jan Lock en drie enthousiastelingen op het gebied van duurzaamheid, beoordeelt komende week alle inzendingen en zal drie ervan nomineren. De genomineerden wordt verzocht om een kort filmpje te maken over hun inzending.

Vanaf 1 november worden de nominaties aan de inwoners bekend gemaakt en tot en met 30 november kan er gestemd worden. Op donderdag 19 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meest gelezen

Michelinster voor Huis Van Gijn: ‘We wisten nergens van, hij kwam via de post’

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 4 okt 2024 14:46

Tientallen ouders gedupeerd: moeten op zoek naar nieuwe opvang na Fit-Kidz sluiting

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 2 okt 2024 15:04

Lees ook

Na Sliedrecht heeft nu ook gemeente Molenlanden een eigen kinderraad

De eerste kinderraad van de gemeente Molenlanden is geïnstalleerd. Veertien kinderen uit groep 7 van...

Raad Molenlanden tegen plaatsing grote windturbines en wil kleine windmolens

De gemeenteraden van Molenlanden en Gorinchem hebben dinsdagavond vergaderd over de locatie van win...

Bewoners overwegend kritisch over ambitie om windenergie op te wekken in de regio

De plannen van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem over het plaatsen van grote windturbines in de ...

Gemeenten krijgen ruim 3,5 miljoen euro voor onderzoek naar PFAS

De gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben ruim 3,5 miljoen euro van Den ...