Dordrecht, Netherlands

Wordt helm dragen op ijsbaan Dordrecht straks verplicht?

Schaatsen met en zonder helm Rijnmond
IJsbaan Thialf in Friesland is overgegaan op een helmplicht na een toename in het aantal ongelukken. De ijsbaan noemt de helmplicht noodzakelijk om het risico op ernstig (hoofd)letsel te voorkomen. Komt deze helmplicht ook bij de schaatsbaan in Dordrecht?
Rijnmond | Redactie Streek 56 | 23 oktober 2024 20:00 | Aangepast op 23 oktober 2024 17:02
Het dragen van een helm tijdens het schaatsen op de schaatsbaan is nu nog niet verplicht bij schaatsbaan Dordrecht. Maar is dit iets wat in de toekomst wel gaat gebeuren? Volgens Dennis van Rijswijk, manager van Sportboulevard Dordrecht niet. “Maar we adviseren wel beschermende kleding. Het is hun eigen verantwoordelijkheid en we willen mensen niets opleggen.”

Verplichting
In Nederland is het dragen van een helm voor topsporters al een aantal jaar verplicht. Zo moet er bijvoorbeeld bij shorttrack, marathonschaatsen en de massastart een helm worden gedragen. Langbaanschaatsers mogen zelf kiezen of ze een helm dragen.

Volgens Van Rijswijk is het organiseren van een helmplicht niet zomaar geregeld. "Met kerst lopen we tegen de 1.500 bezoekers aan. Dan moet je voor al die bezoekers een helm beschikbaar hebben en we moeten ook nog letten op de hygiëne. Dat is een behoorlijke opgave", legt hij uit. “Ook gebeuren er op de Dordtse schaatsbaan niet zoveel ongelukken dat de noodzaak er is om over te gaan op een helmplicht.”

Ambitieus
De helmplicht die bij Thialf geldt, noemt Van Rijswijk 'heel ambitieus'. "Maar op vierhonderdmeterbanen snap ik het wel. Dan is het de overweging voor een helmplicht wel waard", zegt hij. "Dat is uiteindelijk heel iets anders dan gewoon een beetje over het ijs schuifelen voor je lol."

Lees meer over:

schaatsbaan|Helmplicht|

Meest gelezen

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 okt 2024 13:00

Plannen voor Station Leerpark beginnen vorm te krijgen

Pascal Lenstra | 17 okt 2024 08:00

Lees ook

Vrij baan voor schaatsers tijdens hittegolf

De temperaturen lopen buiten op, maar op de ijsbaan in Dordt blijft het lekker koel. “Wij zijn een v...