Dordrecht, Netherlands

Zichtbare en onzichtbare littekens tonen tijdens Wereldkankerdag

Zo’n 4 procent van alle Nederlanders heeft kanker. Dat zijn duizenden mensen. Speciaal voor hen is 4 februari uitgeroepen tot Wereldkankerdag. Een dag om stil te staan bij de impact van de ziekte. In Dordrecht werd dat gedaan bij inloophuis Helianthus.
Marjolein Vos | 6 februari 2024 14:17 | Aangepast op 6 februari 2024 14:17
Helianthus aan de Singel is een plek waar mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten terecht kunnen. Om hun verhaal te doen, in gesprek te gaan met lotgenoten of een workshop te volgen. Het is een belangrijke plek; de boodschap dat je de ziekte hebt, heeft vaak grote gevolgen.

“We weten allemaal dat alleen in een hoekje gaan zitten soms wel goed is, maar dat het veel beter is om ook het contact te hebben als lotgenoten, of je nu naaste bent of patiënt”, zegt wethouder Rik van der Linden. Hij was aanwezig om een spreuk symbolisch in ontvangst te nemen. In totaal zijn er in Nederland tachtig centra voor mensen die te maken hebben met kanker. Elke locatie heeft een eigen spreuk bedacht, een soort levensles. Die lessen worden verzameld en in boekvorm uitgegeven.

In Dordrecht is gekozen voor de tekst: De vaas is gebroken en ligt in duizend scherven. De vaas is stukje voor stukje gelijmd, maar heeft barsten. De vaas is niet meer hetzelfde, maar is sterk en staat voor liefde en leven! Om de spreuk kracht bij te zetten is een vaas gemaakt, die uit verschillende losse stukjes bestaat die aan elkaar zijn gelijmd. Geheel volgens de Japanse Kintsugi-techniek, een kunstvorm waarbij scherven van keramiek of porselein met goud- of zilverkleurige lak weer aan elkaar gezet worden. De kunst bestaat erin de littekens te laten zien en zelfs in de verf te zetten, in plaats van ze te verbergen.

Zo is het ook met de littekens die kanker achterlaten, meent de wethouder. “Meestal laat je iets wat kapot is gegaan en wat je dan maakt, een beetje achteraan staan. Zo van: het is niet zo mooi meer. Maar de betekenis hiervan is juist dat je die littekens of krassen of reparaties heel sterk laat zien”, legt Van der Linden uit. “Iedereen maakt dingen mee in zijn leven die hem gaan tekenen. En dan is het heel sterk om te laten zien: dit ben ik, dit is er gebeurd met mij en dit betekent het.”

Bekijk hieronder de reportage die wij op Wereldkankerdag maakten.

Lees ook

Rose Leenheer (13) zet zich in voor nazorg ex-kankerpatiënten: 'Je valt in een gat'

Rose Leenheer kreeg op negenjarige leeftijd kanker en werd maandenlang met chemotherapie behandeld. ...

Kunstveiling tijdens open dag Helianthus voor Wereldkankerdag

Voor het eerst stond de open dag van inloophuis Helianthus in het teken van een kunstveiling, waarbi...

Cheque voor Stichting Haarwensen: Meer haarwerken voor kankerpatiënten

Soroptimistclub Merwekring, een club die zich inzet voor vrouwen en meisjes, heeft een cheque van 3....

Ex-kankerpatiënt Rose Leenheer (13) krijgt erespeld Alblasserdam

Rose Leenheer uit Alblasserdam heeft de erespeld van de gemeente ontvangen. De 13-jarige is 26 maand...

Zaterdag in Studio De Witt: de wethouder die een politieke thriller schreef

Robert Kreukniet, heeft naast zijn dagelijkse bestuurlijke activiteiten als wethouder van Zwijndrech...

Mieneke leeft nog dankzij speciale medicatie tegen kanker

Mieneke van der Meulen heeft een zeldzame vorm van leukemie, chronische myeloïde leukemie (CML). Maa...