De extra handhaving op seksuele intimidatie in het openbaar is onderdeel van een nationale proef. In de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Arnhem wordt sinds 1 juli 2024 al gehandhaafd op seksuele intimidatie in het openbaar. Vanaf morgen komen daar de gemeenten Dordrecht, Almere, Heerlen en Tilburg bij. Bij seksuele intimidatie op straat kun je denken aan sissen, nafluiten, naroepen, ongepaste opmerkingen maken of achternalopen.
Boa’s waren tot voor deze proef en in gemeenten die niet aan de pilot meedoen nog niet bevoegd om hierop te handhaven. Het doel van de proef is om duidelijk te krijgen hoe boa’s de politie kunnen ondersteunen bij het tegengaan van seksuele straatintimidatie.
Opleiden
De gemeente Dordrecht is al begonnen met het opleiden van drie handhavers: “De opleiding duurt 5 volledige dagen. Tijdens deze opleidingsdagen komen alle aspecten aan bod die zij nodig hebben om goed te kunnen handhaven rondom seksuele straatintimidatie. Onderdeel van deze training zijn bijvoorbeeld het leren van gesprekstechnieken hoe zij het beste met slachtoffers om kunnen gaan en het op een juiste en volledige manier opmaken van een eventueel proces-verbaal.” aldus een woordvoerder van de gemeente.
Verantwoordelijk wethouder Marc Merx is blij dat de gemeente mee mag doen met de pilot: “We willen de sociale norm uitdragen dat straatintimidatie niet oké is en niet getolereerd wordt. Dordrecht is een stad waar iedereen zich vrij en veilig moet kunnen bewegen en daar hoort seksuele intimidatie niet bij. Wij denken dat deze pilot wat dat betreft een duidelijk signaal afgeeft.”
Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de pilot al zijn eerste vruchten al afgeworpen. De proef heeft in deelnemende gemeenten niet alleen geleid tot de eerste veroordelingen, ook zegt het ministerie dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven aan daders: seksuele straatintimidatie accepteren we niet. De pilot loopt nog tot 1 juli 2026.