Ook in onze streek werden verhoogde concentraties PFAS gemeten. Dit gebeurde in onder meer Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam en verschillende dorpen in de gemeente Molenlanden aan de slag.
Vroeger tonnen, nu kilo's
Naast Chemours benoemt het onderzoek ook andere 'uitstoters' van PFAS, zoals afvalverwerker HVC en rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Volgens Jonker gaat dit echter om veel lagere hoeveelheden dan Chemours altijd deed. Het chemiebedrijf mag namelijk nu enkele kilo's PFAS lozen, terwijl dit vroeger om tonnen ging.
Kees van der Hel ziet het allemaal met lede ogen aan. Voor de actievoerder van 'Gezondheid Voor Alles', die zaterdag voor de 255ste keer protesteert bij de hoofdingang van Chemours, komen de onderzoeksresultaten niet als een verrassing. Een bevestiging van wat men al vermoedde en wist, vindt Van der Hel. Hij is vooral benieuwd naar metingen in de lucht, want daar is nog veel onduidelijk over.
'Ontbreekt op steun vanuit de overheid'
De inwoner van Sliedrecht hoopt vooral dat toezichthouder DCMR veel meer mogelijkheden krijgt. "Zowel financieel als qua bemensing. Het ontbreekt gewoon op alle terreinen aan steun vanuit de overheid naar dat soort instanties."
Volgens de Dordtse milieuwethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) bevestigt het rapport 'de behoefte aan een continu monitoringssysteem dat inzicht geeft welke stoffen er precies vrijkomen, uitgestoten of geloosd worden'. De Jonge vindt die vroege opsporing 'een stap in de goede richting om de milieuschade te beperken'.
Onderzoek voortgezetOok benadrukt ze dat het onderzoek naar PFAS-bronnen wordt voortgezet op basis van actuelere data, waarbij wordt samengewerkt met Rijkswaterstaat, waterschappen en omgevingsdiensten.