De gemeente Zwijndrecht heeft namelijk verschillende afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het 'hoe nu verder'. Zo moet het COA zo min mogelijk extra volwassenen onder de 24 jaar toelaten en blijft het maximaal aantal AMV'ers, jongeren die zonder hun ouders naar Nederland zijn gevlucht - zoals afgesproken 60.
Veel jongeren
"We zien dat de samenstelling van de groep best veel jeugdigen bevatten en dat geeft gewoon dynamiek", merkt Kreukniet. "Er is weleens een keer een vechtpartij of gedoe, ook in de omgeving, maar dat heb je altijd. Wel willen wij het beheersbaar houden, dat hebben wij in onze afspraken vastgelegd."
Ook opvallend: het COA gaat bestaande en nieuwe bewoners beter informeren over hoe om te gaan met het alarmnummer. Volgens de Zwijndrechtse wethouder 'werd er wel heel snel 112 gebeld', waardoor betere voorlichting nodig is.
Weinig klachten
Maar hoe denkt de buurt over het afgelopen halfjaar? Een snelle rondgang langs omwonenden en passanten levert weinig klachten op. "Je moet die mensen een kans geven om zich te integreren. Je krijgt allemaal die 'indianenverhalen' en dan ga ik me scharen achter een bepaalde politieke groepering waar ik het niet mee eens ben", lacht een voorbijganger.
Ook Leanne van Nes, mede-eigenaar van een groente- en fruitzaak even verderop, merkt weinig van de asielzoekers. "Wij hebben geen overlast en zijn daar heel blij mee. Je hoort veel rare verhalen, dat horen wij ook en dan word je toch een beetje bang en angstig gemaakt. Gelukkig is daar niks van uitgekomen."
Uitbreiding in twee stappen
De asielzoekers blijven maximaal drie jaar in Hotel Ara. De uitbreiding van 230 naar 300 bewoners gebeurt in twee stappen: vorige week kwamen er 35 bij, eind november komen de overige 35 asielzoekers.