De kleine capaciteit van de riolering in de gemeente Molenlanden bracht bestaande bouwplannen voor nieuwe woningen in gevaar. Daarom gaf de gemeente in 2023 bedrijven PROVEM en Xylem RTC de opdracht om een nieuw besturingssyteem te ontwikkelen voor het riool, waarmee de rioolgemalen los van elkaar worden gemonitord. Zo kunnen de strengen van het riool apart worden bestuurd, en kan het water beter verdeeld worden. Dit systeem bestond nog niet.
Wethouder Jan Lock geeft aan dat de gemeente vooral de rioolmogelijkheden wilde aanpassen op de wens voor nieuwe huizen, en niet andersom: "Het was belangrijk om de woningbouw leidend te laten zijn, en de riolering volgend." Met deze maatregel krijgt het riool 25 procent meer capaciteit. “Met de stappen die we hebben gezet, verwachten we weer zeker 25 jaar vooruit te kunnen met de huidige rioolstrengen¨, aldus wethouder Jan Lock. In het riool onder Langerak worden de slimme rioolsystemen al succesvol gebruikt. Nu wordt dit ook elders in de gemeente uitgerold.
Andere maatregelen
De gemeente is al langer maatregelen aan het treffen voor het riool. In 2022 ontvingen 126 adressen in delen van Molenlanden al een brief met de vraag om het regenwater af te koppelen van het riool. Deze woningen stonden in Langerak, Goudriaan, Ottoland, Brandwijk, Molenaarsgraf, Bleskengraaf en Oud-Alblas, waar de rioolstrengen weinig capaciteit hadden.
Aan de bewoners werd gevraagd om hun regenwater naar de sloot of vijver te laten lopen of langzaam in hun tuin in de bodem te laten zakken. De gemeente geeft aan dat ongeveer de helft van de bewoners hieraan heeft meegewerkt.
Plannen voor 2025
In 2025 zullen nog meer huishoudens gevraagd worden om hun regenwater los te koppelen van het riool. Er zijn nu nog dertien strengen waar het riool zijn maximum heeft bereikt. Het gebied dat als eerste zal worden aangepakt is de Bazeldijk in Hoogblokland en Arkel. De gemeente zal inwoners van deze buurt vragen om hun medewerking en zal ook de nieuwe rioolsystemen installeren. Er wordt er ook een nieuwe vacuümtank in Oud-Alblas gebouwd voor het verwerken van extra regenwater.