Sander (29) was de leverancier van het vuurwerk en krijgt een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Tony (30) was degene die het vuurwerk afstak, hij krijgt de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.
Tony en Daniël waren vrienden die eerder zwaar, illegaal vuurwerk hadden afgestoken. Zij hadden de gebruiksaanwijzing niet gelezen en hadden niet door dat de mortierbom dit keer een zogeheten ‘snellont’ had, waardoor het vrijwel direct ontplofte na aansteken. Volgens het Openbaar Ministerie mag dit vuurwerk alleen door professionals worden afgestoken.
De vader van Daniël werkte in de ambulancezorg en heeft nog geprobeerd zijn zoon te reanimeren. De politie dacht dat hij de hulpverlening belemmerde en nam hem mee. De man zegt dat hij na 33 jaar zijn baan vroegtijdig heeft moeten opgeven. “Ik heb enkele levens weten te redden, maar niet dat van mijn zoon. Dat geeft mij een enorm schuldgevoel.”
Klemmend beroep
De moeder van Daniël deed twee weken geleden in de rechtszaal een klemmend beroep op iedereen om geen (illegaal) vuurwerk te kopen. “Het kan je leven kosten, zoals dat van onze lieve Daniël. Laat dat een les zijn voor iedereen.”
Ook de rechtbank vindt dat met de straffen een signaal moet worden afgegeven. “Het gevaar van het ondeskundig afsteken van zwaar vuurwerk is hier verwezenlijkt met de dood van het slachtoffer.”
De straf voor de leverancier is lager dan het OM had geëist. “U wist niet dat dat het vuurwerk een snellont bevatte en het kan u daarom niet worden verweten dat u deze kennis heeft verzwegen voor de andere verdachte.”
Nooit meer moederdag
Verdachte Tony krijgt juist een zwaardere straf, althans wat de voorwaardelijke celstraf betreft. “U heeft zich niets aangetrokken van het verbod op het afsteken van zwaar vuurwerk. U heeft daarmee een onaanvaardbaar risico genomen bij het afsteken. De gevolgen zijn onomkeerbaar. De moeder van het slachtoffer zal nooit meer Moederdag met haar beide kinderen kunnen vieren.”
Deze verdachte moet de moeder een schadevergoeding van 12-duizend euro betalen. Het bedrag voor de vader is 20-duizend: bij hem gaat het ook om schokschade, omdat hij direct na de ontploffing werd geconfronteerd met de aanblik van een levensgevaarlijk gewonde zoon.
De leverancier hoeft vooralsnog geen schadevergoeding te betalen. Volgens de rechter is het in deze strafzaak te ingewikkeld om een direct verband te leggen tussen het verstrekken van het vuurwerk en de dood van het slachtoffer. Deze zaak kan wel door de burgerlijke rechter worden beoordeeld.
Deze publicatie verscheen ook op de website van onze mediapartner Rijnmond.